funkcje wymierne
artek: mam jeszcze problem z takimi zad. skróć ułamki :
(x4+x2−2):(x6+8)
(x4−x2−12) : (x4+8x2+15)
27 sty 19:58
27 sty 20:00
artek: nie chodzi mi tu o dzielenie tylko skracanie. Mila pomoż mi jeszcze w tym, proszę
27 sty 20:00
Mila: 1)
x
4+x
2−2=0 szukamy n=miejsc zerowych; podstawienie x
2=t; i t>0
t
2+t−2=0
Δ=1
2+4*2=9
| | −1−3 | | −1+3 | |
t1= |
| =−2<0 nie odpowiada zał. lub t2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=1⇔x=1 lub x=−1
⇔x
4+x
2−2=(x−1)(x+1)(x
2+2)
x
6+8=(x
2)
3+2
3= (x
2+2)(x
4+2x
2+4) ze wzoru (a
3+b
3)=... masz w książce
| x4+x2−2 | | (x−1)(x+1)(x2+2) | |
| = |
| = skróć |
| x6+8 | | (x2+2)(x4+2x2+4) | |
2) podstawienie x
2=t w liczniku i mianowniku
Spróbuj sam i napisz to sprawdzę.
27 sty 20:12