pewna liczba daje...
noname: witam,
bylbym wdzieczny gdyby ktos rozwiazal takie zadanie:
pewna liczba daje reszte 1 przy dzieleniu przez 3
i reszte 2 przy dzieleniu przez 5
jaka da reszte przy dzieleniu przez 15?
z gory dziekuje
8 cze 19:23
Basia: Pomagam
8 cze 19:26
noname: 
czekam na odpowiedz
8 cze 19:42
Basia:
n = 15*m+r = 3*(5m)+r = 5*(3m)+r
r nie może =1 i równocześnie 2
stąd wniosek, że r musi dawać przy dzieleniu przez 3 resztę 1 i dawać przy dzieleniu przez 5
resztę 2
równocześnie r<15
3*0+1=3 i 3=5*0+3 odpada
3*1+1=4 i 4=0*5+4 odpada
3*2+1=7 i 7=1*5+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dalej nie warto sprawdzać bo reszta może być tylko jedna
liczbą spełniającą ten warunek jest tylko liczba 7
8 cze 19:56
noname: huh
jakos to nie po matematycznemu^^
a liczba 22?
tez spelnia warunek :S
22:3 = 7 r=1
22:5 = 4 r=2
..
8 cze 20:05
Basia:
ale 22 nie może być resztą z dzielenia przez 15
reszta z dzielenia przez a jest zawsze <a
8 cze 20:08
Basia:
7 to nie jest liczba,którą dzielimy (takich jest wiele, m.innymi 22)
7 to reszta z dzielenia tej liczby przez 15 (22=15+7)
8 cze 20:10
Basia:
Jeżeli chcesz to sformalizować to będzie tak
r[i]=i tablica możliwych reszt przy dzieleniu przez 15
i=0,1,2,....,14
szukamy r[i] takiego, że r[i] przy dzieleniu przez 3 daje resztę r1=1
i przy dzieleniu przez 5 dake resztę r2=2
czyli kolejno:
r[0]=3*0+1=1 ale 1=5*0+1 czyli r2≠2
r[1]=3*1+1=4 ale 4=5*0+4 czyli r2≠2
r[2]=3*2+1=7 i 7=5*1+2 czyli r2=2
oba warunki są spełnione czyli END
r=7
8 cze 20:20