Prosta i płaszczyzna
angelina: Mam pewien problem z mnożeniem wektorowym.
| | ⎧ | 2x+2y−3z−5=0 | |
| Zadanie brzmi tak: zapisz równanie prostej | ⎨ | | w postaci
|
| | ⎩ | −x+y−6z=0 | |
parametrycznej.
Wpierw muszę wyznaczyć jakiś punkt, który leży na tej prostej, a potem wektor równoległy do tej
prostej.
Wyznaczając wektor równoległy muszę przemnożyć wektorowo dwa wektory prostopadłe tych dwóch
płaszczyzn.
No i teraz pytanie [2,2−3]x[−1,1,−6] czy [−1,1,−6]x[2,2−3] bo wychodzą różne
wyniki z zależności axb=−bxa.
| | ⎧ | 2x−y+3z+1=0 | |
| I drugie takie samo polecenie: zapisz równanie prostej | ⎨ | | w postaci
|
| | ⎩ | x+2y−z+4=0 | |
parametrycznej.
Jak mnożyć wektorowo? [2,−1,3]x[1,2,−1] czy [1,2,−1]x[2,−1,3]?
27 sty 19:12
Krzysiek: to nie ma żadnego znaczenia czy pomnożysz: axb czy bxa bo przecież i tak znajdujesz wektor
równoległy do szukanej prostej.
27 sty 19:15
angelina: Gdy mnożę np. [2,−1,3]x[1,2,−1] wychodzi mi [−5,5,5], a gdy [1,2,−1]x[2,−1,3] wychodzi mi
[5,−5,−5].
Tak samo w tym pierwszym przykładzie, te same liczby, ale z innym znakiem. Nie mów mi, że źle
mnożę, bo już z 10 razy to mnożyłam i zawsze to samo...
27 sty 19:34
angelina: a więc? wynik z minusem czy bez robi różnicę
27 sty 21:11
angelina: podbijam, jutro kolokwium
27 sty 23:50
pigor: ... tu nie robi różnicy , ale np, w mechanice, fizyce na pewno tak

są to wektory równoległe
(ogólnie kolinearne) i przeciwnie skierowane , no tylko dla mnie ten bez minusów jest ...

ładniejszy i to tyle ; ...
28 sty 00:24
angelina: tak też właśnie myślałam, że przeciwnie skierowane nie robią różnicy
tzn. funkcja parametryczna będzie wyglądała tak:
| ⎧ | x=−5t+x0 | |
| ⎨ | y=5+y0 |
|
| ⎩ | z=5+z0 | |
lub
| ⎧ | x=5t+x0 | |
| ⎨ | y=−5+y0 |
|
| ⎩ | z=−5+z0 | |
przy czym x
0, y
0 i z
0 mogą być zupełnie dowolnymi punktami leżącymi na tej prostej (zależy
jaką metodę wyznaczania tych punktów sobie obiorę)?
28 sty 20:20
angelina: ?
29 sty 11:36