zespolone
xcd: Proszę o rozwiązanie:
3√−8 − 8i
27 sty 19:11
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
27 sty 19:13
xcd: Właśnie chciałem to zrobić tak jak stopnia II [(x + yj)2 = −8 − 8i] ale to chyba nie jest
dobry pomysł, patrząc na równania jakie otrzymam a w zasadzie to chodzi o ich czasochłonność.
Nie wiem o jakich wzorach mówisz.
27 sty 19:15
sushi_ gg6397228:
pierwiastki n−tego stopnia z liczby zespolonej
27 sty 19:16
asdf: 1
o :moduł z, pisany jako |z| ( czyli odległość pierwiastków od układu współrzędnych)
|z| =
√ (−8)2 + (−8)2 =
√128 =
√64 * 2 = 8
√2
| | −8 | | √2 | |
cosx = |
| = − |
| (jak nie wiesz z kad sie wzielo to sobie rozpisz  wazne, |
| | 8√2 | | 2 | |
zebys zrozumiał)
| | π | | 5π | |
sinx i cosx jest ujemny w 3 ćwiartce, czyli kąt fi = π + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | | | | |
z0 = 3√8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | |
z1 = 3√8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | | | | |
z2 = 3√8√2(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
27 sty 19:26
xcd: Super. Właśnie tego przejścia na postać trygonometryczną nie mogłem zrozumieć w rozwiązania a
teraz kumam baze

. Wiem skąd się wszystko wzięło

.
27 sty 19:32
asdf: to elegancko
27 sty 19:33