funkcja wymierna
artek: skróć ułamek ( x6+x4+x2+1):(x3+x2+x+1) prosze błagam o pomoc
27 sty 18:54
27 sty 18:55
artek: jednak nie chodzi mi o dzielenie
27 sty 18:57
Mila: | ( x6+x4+x2+1) | |
| |
| (x3+x2+x+1) | |
Próba rozłożenia licznika i mianownika na iloczyny
x
6+x
4+x
2+1=x
4(x
2+1)+(x
2+1)= wyłączamy (x
2+1)
=(x
2+1)(x
4+1) więcej nie da się rozłożyć
(x
3+x
2+x+1) =x
2(x+1)+(x+1)=(x+1)(x
2+1)
| ( x6+x4+x2+1) | | (x2+1)(x4+1) | | x4+1 | |
| = |
| = |
| |
| (x3+x2+x+1) | | (x+1)(x2+1) | | x+1 | |
i przy założeniu x+1≠0 upraszczamy przez (x
2+1)
27 sty 19:17
artek: dzieki Ci wielkie Mila, o to mi chodziło !
27 sty 19:45
Mila:
27 sty 19:46