Jak wyliczyć a1, a2 i a7??
Irma: Trzy liczby których suma wynosi 124 tworzą ciąg geometryczny te same liczby tworzą pierwszy
drugi i siódmy wyraz ciągu geometrycznego. Znajdź te liczby
27 sty 18:46
sushi_ gg6397228:
zapisz matematycznie te warunki
27 sty 18:51
Irma: a
1 + a
2 + a
7 = 124
124 = a
1 + a
1+ r + a
1 + 6r
124 = 3a
1 + 7r
i następnie a + b + c = 124
z równości ilorazów
b
2 = ac
b + a
1 + r
c + a
1 + 6r
i tworzymy układ równań
| ⎧ | 124 = 3a1 + 7r | |
| ⎩ | (a1 + r)2 + a1(a1 + 6r) |
|
| ⎧ | 124 = 3a1 + 7r | |
| ⎩ | a12 + 2a1r + r2 = a1 + 6a1r |
|
| ⎧ | 124 = 3a1 + 7r | |
| ⎩ | 2a1r + r2 = 6a1r |
|
i od tego momentu nie wiem jak ruszyć
27 sty 18:57
Irma: *poprawka
ma tam być
b = a1 + r
c = a1 + 6r
27 sty 18:58
sushi_ gg6397228:
w zadaniu jest mowa o ciagu geometrycznym i troche "tresc" jest jak masło maślane
27 sty 18:59
Irma: o kurcze, nie dość, że nie rozumiem to jeszcze źle czytam, już poprawiam
27 sty 19:03
sushi_ gg6397228:
najpierw przepisz dokladnie tresc zadania, bo jest nielogiczna
27 sty 19:06
Irma: Trzy liczby których suma wynosi 124 tworzą ciąg geometryczny te same liczby tworzą pierwszy
drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby
27 sty 19:08
sushi_ gg6397228:
moze powinno trzy kolejne liczby tworza c. geometryczny...
27 sty 19:12
Irma: jest dokładnie jak napisałam wyżej, wcześniej zamiast arytmetyczny napisałam geometryczny za 2
razem..
27 sty 19:19
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba wypisac warunki z zadania i zastanowic sie jak dodac 3 warunek
27 sty 19:23
Irma: czyli to bd a1 + a1 * q1 + a1 * q6 = 124 ?
27 sty 19:26
sushi_ gg6397228:
a1, a2 i a7 to ciag arytmetyczny
27 sty 19:35
Irma: już się pogubiłam w tym zadaniu...
27 sty 19:37
sushi_ gg6397228:
wiec jeszcze raz i powolutku
27 sty 19:45
Irma: trzy liczby tworzą ciąg geometryczny czyli
a1 + a2 + a3 = 124
a1 + a1 * q1 + a1 * q6 = 124
i te same liczby tworzą wyraz 1, 2 i 7 ciągu arytmetycznego czyli
a1 = b1
a2 = b2
a3 = b7
(przyjmijmy ze z ciagu arytmetycznego oznacze b)
o to chodzi, czy dalej cos zle rozumiem?
27 sty 19:50
sushi_ gg6397228:
a3= a1*q2
27 sty 19:50
Irma: i teraz zrobic uklad rownan?
27 sty 19:54
sushi_ gg6397228:
tak
a+ a*q+a*q2=124
a+ a+r + a+6r= 124
i moze jeszcze 3 rownanie a*q= a+r ( bo mamy 3 niewiadome)
27 sty 19:57
Irma: | ⎧ | a1 + a1 + r + a1 * q2 = 124 | |
| ⎨ | a1 + a1 + r + a1 + 6r = 124 |
|
| ⎩ | a1 * q = a1 + r | |
27 sty 20:06
Irma: | ⎧ | 2a1 + r + a1 * q2 | |
| ⎨ | 3a1 + 7r |
|
| ⎩ | a1 *g = a1 + r | |
27 sty 20:07
sushi_ gg6397228:
1. a(1+q+q
2)=124
2. 3a+7r= 124
3. a*q= a+r ( drugi wyraz c. geo = 2 wyraz c.aryt)
1. a(1+q+q
2)=124
2. 3a+7r= 124
3. a*q−a= r
1. a(1+q+q
2)=124
2. 3a+7*(a*q−a)= 124
3. a*q−a= r
1. a(1+q+q
2)=124
2. 7aq −4a= 124
3. a*q−a= r
1. a(1+q+q
2)=124
2. a(7q −4)= 124
3. a*q−a= r
1. a(1+q+q
2)=124
3. a*q−a= r
| | 124 | |
1. |
| (1+q+q2)=124 |
| | 7q −4 | |
3. a*q−a= r
3. a*q−a= r
1. 1+q+q
2=7q −4 −−> na jedna strone i Δ, q
1= .., q
2=...
3. a*q−a= r
27 sty 20:08
Irma: tam jeszcze =124 bo zapomniałam dopisać.
i można by się pozbyć r
27 sty 20:08
sushi_ gg6397228:
przepisz to co napisałem i masz juz tylko malutki kawałek zadanka
27 sty 20:12
Irma: Δ= 16 √Δ = 4
q1 = 1 q2 = 5
27 sty 20:24
sushi_ gg6397228:
i teraz warunki q=1 nie może być bo ....
q=5 , a= ....
a1=..
a2=...
3 liczba =...
27 sty 20:25
Irma: jeśli q
1 = 1
a
1 (1 +q + q
2) = 124
a
1 (1 + 1 + 1) = 124
3a
1 = 124
z czego wynika, że a
1 = a
2 = a
3
wtedy w ciągu arytmetycznym
r=1
3a
1 + 7r = 124
3a
1 + 7 = 124
3a
1 = 117 / :3
a
1 = 39
a
2 = 40
a
7 = 39 + 6 = 45
także nie może być to 1
27 sty 20:33
sushi_ gg6397228:
jezeli q=1 to mamy ciag stały
| | 1 | |
a1=a2=a3=a7 wiec by było 124:3= 41 |
| |
| | 3 | |
co jest za banalnym rozwiazaniem
ale też pewnie trzeba je uwzglednic w rozwiazaniu
27 sty 20:36
sushi_ gg6397228:
jezeli stały to r=0
27 sty 20:37
Irma: q=5
a1 (1+q+q2)=124
a1(1+5+52)=124
a1(6+25)=124
a1(31)=124
31a1=124 / :31
a1=4
a2= 4 *5 = 20
a3 = 4*52 = 100
27 sty 20:42
sushi_ gg6397228:
czyli odpowiedz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
41 |
| ; 41 |
| ; 41 |
| ; |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
4; 20; 100
27 sty 20:44
Irma: dziękuje ślicznie za pomoc
27 sty 20:44
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
27 sty 20:49