Zadanie z parametrem
Rado12344: Dla jakich wartości parametru m równanie ma 4 rozwiązania?
mx
4−(2m+6)x
2+9−m
2=0
Zrobiłem to tak , ale mi źle wyszło. Myślę że źle policzyłem delte,ale za cholere nie mogę
znaleźć błędu

. Mógłby ktoś rozwiazać i sprawdzic?
Podstawiam za x
2=t
mt
2−(2m+6)t+9−m
2=0
| ⎧ | a≠0 | |
| ⎜ | Δ>0 | |
| ⎨ | ca>0 |
|
| ⎩ | −ba>0 | |
Wyszlo mi m∊ (−
∞; −
√3)∪(0;
√3)
Powinno wyjść m∊(0;3)
Z góry dzięki
27 sty 18:45
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
27 sty 18:52
Rado12344: Już nie trzeba , znalazłem błąd . Ale dzięki za chęci
27 sty 19:10
Rado12344: kuuuuuuuuuuurde

wcale nie znalazłem

Δ>0⇔ (−2m−6)
2−4m(9−m
2) >0 ⇔ 4m
2+24m+36−36m+4m
3>0⇔4m
3+4m
2−12m+36>0⇔m
3+m
2−3m+9>0
m
2(m+1)+3(−m+3)>0 ⇔ (m+
√3)(m−
√3)(m+1)(−m+3)>0
27 sty 19:22
Rado12344: Czy delta powinna wyjsc m∊(−1;3)? bo teraz tak mi wyszło i wydaje mi sie ,że jest dobrze
27 sty 19:25
Dominik: m3 + m2 − 3m + 9 > 0 jest ok, dalej zle, bo ten wielomian ma tylko jeden pierwiastek: −3
27 sty 19:27
Dominik: czyli warunek z Δ wychodzi m∊(−3, ∞)
27 sty 19:28
Dominik: (m + 3)(m
2 − 2m + 3) > 0
Δ
m < 0 czyli tylko jeden pierwiastek
27 sty 19:30
Rado12344: aaaaa w ten sposób rozłożyłeś , teraz widze

dzięki
27 sty 19:33