ostroslup.
arletka17: WITAM WSZYSTKICH!To moje pierwsze zadane zadanie na forum i licze,ze bede miala szczescie i
ktos mi pomoze w moim zadaniu.Juz kilka osòb do niego podchodzilo(na innej stronie
internetowej)i kazdy podaje mi inny wynik,wiem,ze dane co nie mile ale co zrobic−takie a nie
inne zadanie dostalam..PROSZE O POMOC!
W OSTROSLUPIE PRAWIDLOWYM TRÓJKATNYM POLE PODSTAWY JESR RÓWNE 48pierwiastek z 3 dm2(kwadrat),A
KRAWEDZ BOCZNA JESR RÓWNA 60cm.OBLICZ OBJETOSC I POLE POWIERZCHNI CALKOWITEJ TEGO OSTROSLUPA.z
gòry dziekuje za pomoc.
27 sty 18:45
sushi_ gg6397228:
1. policz ile wyniesie bok trojkata "a"
2. wylicz h podstawy
| | 2 | |
3. zrob trojkat prostokątny z H bryły, b−krawedz boczna, |
| h i wyznacz H |
| | 3 | |
4. majac "a" i "b" mozna wyliczyc h
sciany bocznej Pitagoras
27 sty 18:55
Mila:

Dobrze byłoby, abyś sama próbowała nam pokazać co policzyłaś.
P
ΔABC=48
√3dm
2
k=60cm=6dm
| | a2√3 | |
PΔABC= |
| =48√3⇔a2=4*48⇔a=2*4√3=8√3 |
| | 4 | |
a=8√3
| | a√3 | |
h= |
| − wysokość w Δ równobocznym o boku a |
| | 2 | |
W ΔSEB: k
2=EB
2+h
b2 ⇔ 6
2=(4
√3)
2+h
b2⇔
h
b2=36−48<0 brak rozwiązania przy tych danych
Sprawdź treść w książce.
27 sty 19:44
PW: Albo jest to jedno z tych słynnych zadań, w których uczeń ma "analizować spójność danych" −
powinien zauważyć, że nie istnieje trójkąt o bokach 8p{3],,6, 6 − bo 8√3>8.1,5=12 − jeden
bok byłby dłuższy niż suma dwóch pozostałych. Kochamy takie zadania, zwłaszcza na maturze −
już widzę te dyskusje w prasie i żądania dymisji.
28 sty 00:08
Eta:
28 sty 00:18