równania liniowe z parametrem
AkkA: Zdabaj dla jakich wartości parametru m∊R równanie ma rozwiązanie
|m + 1| * |x| + |x| = 1
8 cze 19:04
Basia: Pomagam
8 cze 19:07
Basia:
|x|*(|m+1|+1)=1
mam prawo podzielić przez |m+1|+1 bo |m+1|+1 na pewno ≠0
| | 1 | | 1 | |
x = |
| lub x = − |
| |
| | |m+1|+1 | | |m+1|+1 | |
czyli dla każdego m∊R to równanie ma rozwiązania
jeżeli chodzi o to kiedy ma
dokładnie jedno rozwiązanie to
a to jest
niemożliwe
Reasumując:
dla każdego m∊R równanie ma
dwa różne rozwiązania
inaczej:
nie istnieje takie m∊R, dla którego równanie
nie ma rozwiązania lub
ma dokładnie jedno rozwiązanie
8 cze 19:14
AkkA: dzięki wielkie
8 cze 19:18