Wyznacz współrzędne wierzchołka C
Franki: Punkty A=(0,2) i B=(4,4) sa wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC .Wyznacz współrzędne
wierzchołka C
Obliczyłem , że |AB| ma
√52
| | 2 | | 7 | |
a prosta przechodząca przez wysokość trójkąta i punkt C jest równa y=− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
ale źle mi wychodzi współrzędne punktu C
27 sty 18:36
Aga1.:

A mi wyszło
IABI=
√20
l: y=−2x+7
Punkt C leży na prostej l i ma współrzędne (x,−2x+7)
IACI=IABI
IACI
2=IABI
2
IACI
2=20
(x−0)
2+(−2x+7−4)
2=20
Sprawdź.
27 sty 21:33
Janek191:
A = ( 0; 2) , B = ( 4; 4)
więc
a2 = I AB I2 = (4 −0)2 + ( 4 − 2)2 = 16 + 4 = 20 = 4*5
więc
a = I AB I = √20 = 2 √5
D − środek odcinka AB :
xs = (0 + 4)/2 = 2
ys = ( 2 + 4)/2 = 3
czyli
D = ( 2; 3)
=========
Wysokość tego trójkąta
h = a √3/2 = 2 √5 *√3/2 = √15
==============================
Prosta AB :
y = a x + b
2 = 0 + b
4 = 4a + b
−−−−−−−−−−−−−−
4 = 4a + 2
4a = 2
a = 1/2
y = (1/2) x + 2
==============
Prosta prostopadła do prostej AB przechodząca przez D = ( 2; 3)
(1/2) *a2 = − 1 ⇒ a2 = − 2
y = − 2 x + b2
więc
3 = −2*2 + b2
b2 = 7
y = −2 x + 7
============
zatem
C leży na tej prostej , czyli C = ( x ; −2x + 7) oraz I CD I = h = √15
Mamy
I CD I2 = ( 2 − x)2 + ( 3 − ( −2x + 7) )2 = h2
4 − 4x + x2 + ( 2x − 4)2 = [ √15 ]2
4 − 4x + x2 + 4x2 − 16 x + 16 = 15
5 x2 − 20 x + 5 = 0 / : 5
x2 − 4 x + 1 = 0
==============
Δ = ( −4)2 − 4*1*1 = 16 − 4 = 12 = 4*3
√Δ = √12 = 2 √3
x = ( 4 − 2√3 )/2 = 2 − √3 ∨ x = ( 4 + 2 √3 )/2 = 2 + √3
zatem
y = − 2*[ 2 − √3 ] + 7 = 3 + 2 √3 ∨ y = − 2*( 2 + √3 ) + 7 = 3 − 2 √3
Odp.
C = ( 2 − √3 ; 3 + 2 √3 ) lub C = ( 2 + √3 ; 3 −2 √3 )
=================================================
27 sty 21:56