granica funkcji
rysiek: witam niebardzo wiem jak rozwiazac takie granice, prosilbym o wskazowke albo o rozwiazanie
zadania oczywiscie preferuje to pierwsze
x−>0
27 sty 18:24
karciol: na boku sprawdz masz 1/x = ∞ a ctg0= ∞ masz sylbon nieoznaczony i ctgx wrzucasz do mianownika
czyli robisz 1/ 1/ctg i to daje ci tgx kumasz co dalej ?
27 sty 18:33
karciol: i potem hospitalem
27 sty 18:33
rysiek: niebardzo lapie :< czyli mialo by byc tak 1/x−1/tgx?
27 sty 18:51
Mila: | 1 | | cosx | | sinx−xcosx | |
| − |
| = |
| i teraz Hospital |
| x | | sinx | | x sinx | |
27 sty 20:01