Pochodną i monotonicznosc
Ania: Prosze o pomoc w obliczeniu pochodnej a następnie punktów monotonicznosci. Wychodzi mi ze
pochodną zeruje sie w punkcie x = −3−3√5/2 i wydaje mi sie ze cos pokrecilem
F(x) = x * √x−3/3+x niestety ale wychodzą mi
27 sty 18:23
sushi_ gg6397228:
zapisz jeszcze raz ładnie wzorek funkcji
27 sty 18:25
Ania: f(x) = x*√x−33+x
27 sty 18:26
sushi_ gg6397228:
| x−3 | |
| −−> dziedzina a potem przepis na pochodna iloczynu |
| 3+x | |
27 sty 18:31
Ania: Dziedzina x ∊ (−∞, −3) oraz (3,∞) a pochodna z ilorazu f(x) *g(x) − g(x) *f(x) / (g(x))2 . Ja
juz to wszystko robiłam ale właśnie wyszedł mi taki wynik jak wyszedł i potrzebuje zeby ktoś
sprawdził czy jest prawidłowy ... Pochodna f(x) wyszła mi x2 +3x(x+3)3/2*(x−3)1/2
27 sty 18:36
sushi_ gg6397228:
stosuj "U" zamiast "u"
27 sty 18:37
Ania: | | x2+3x−9 | |
Pochodna f(x) wyszła mi |
| |
| | (x+3)3/2*(x−3)1/2 | |
27 sty 18:42
Ania: Tam jest (x−3) do potęgi 3/2 tak samo x−3
27 sty 18:42
sushi_ gg6397228:
mnie cos inaczej wyszlo; zapisz po kolei jak masz liczone
27 sty 18:49
Ania: | | (x−3)1/2 | | 3x | |
Pochodna = |
| + |
| ze wzoru na pochodna iloczynu |
| | (x+3)3/2 | | (x+3)3/2 * (x−3)1/2 | |
27 sty 19:03
Ania: Tam wszędzie jest do potegi za nawiasami ulamek
27 sty 19:04
27 sty 19:07
27 sty 19:14
sushi_ gg6397228:
ogonek był dobry; wiec go nie przepisywałem
27 sty 19:19
Ania: Tak mi wyszło rownież, złe przepisalam z tym ze pózniej próbuje przekształcić to do
łatwiejszego postaci, sprowadzić do jednego mianowania i wychodzi mi
| √x−3*√x−3*(x+3)+3x | |
| i juz z tego wyszła mi pierwsza postać a wiec |
| √(x+3)3*√(x−3) | |
zła ..
27 sty 19:27
sushi_ gg6397228:
i jest ok
27 sty 19:37
Ania: | | x2−9+3x | |
No i z tego po wykończenie wychodzi mi |
| no i takie głupie |
| | mianowania ten sam | |
pierwiastkami z tego wychodzą, czy tak?
27 sty 19:42
sushi_ gg6397228:
| −3−3√5 | |
| i trzeba zobaczyc czy tez ten drugi jest ok czy nie nalezy do dziedziny |
| 2 | |
27 sty 19:45