Całka z rozkładem na ułamki proste
Krzysiek:
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| = /*x(x2−1) |
| x(x2−1) | | x | | x2−1 | |
1= A(x
2−1)+x(Bx+C)
1=Ax
2−A+Bx
2+Cx
1=x
2(A+B)+Cx−A
A+B=0
C=0
−A=1⇒A=−1
B=1
| | dx | | −1dx | | 1dx | |
∫ |
| = ∫ |
| +∫ |
| = −ln|x| + ...? |
| | x(x2−1) | | x | | x2−1 | |
| | dx | | 1 | | x−a | |
Jest jakiś wzór na to? Próbowałem z ∫ |
| = |
| ln( |
| ), ale nie zgadza się |
| | x2−a2 | | 2 | | x+a | |
odpowiedź.
27 sty 18:17
sushi_ gg6397228:
x2−1= (x+1)(x−1) i dalej na dwa ułamki proste
27 sty 18:23
Krzysiek: No, ale co mam z nimi zrobić? Mam znów wyznaczać kolejne stałe?
27 sty 18:27
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | A | | A | |
pytanie było jak policzyć całkę |
| = ( |
| ) − ( |
| ) mozna wyliczyc w |
| | x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
pamięci
27 sty 18:30
Krzysiek: ∫U{1}{(x−1)(x+1)
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x−1)(x+1) |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
1= A(x+1)+B(x−1)
1= Ax+A+Bx−B
0= A+B⇒ A= −B
| | 1 | | 1 | |
∫U{1}{(x−1)(x+1)= |
| ln|x−1|− |
| ln|x+1| + C? |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 18:33
Krzysiek: Może i można, ale ja nie mam jeszcze wprawy. Dzisiaj to zacząłem.
27 sty 18:34
sushi_ gg6397228:
zgada sie
27 sty 18:34
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
mozna poćwiczyć dla liczb |
| , |
| , |
| cos zauwazyć i potem się |
| | x2−4 | | x2−9 | | x2−16 | |
"wozić" na uczelni
27 sty 18:36
Krzysiek: | | dx | | 1 | | 1 | |
No i odpowiedź do tego: ∫ |
| = −ln|x| + |
| ln|x−1|− |
| ln|x+1|+C ? |
| | x(x2−1) | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
W zbiorze mam odpowiedź: |
| ln|x2−1|−ln|x|+C |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ln|x−1|− |
| ln|x+1| to się jakoś "kompresuje"? |
| 2 | | 2 | |
27 sty 18:40
sushi_ gg6397228:
dzialania na logarytmach
27 sty 18:43
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
najpierw trzeba dobrze rozłozyć |
| |
| | x(x2−1) | |
27 sty 18:46
27 sty 18:47
Krzysiek: To błąd w zbiorze mają...
Słuchaj, sprawdź mi to jeszcze jak możesz:
| x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /*(x+2)3 |
| (x+2)3 | | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
x
2= A(x+2)
2+B(x+2)+C
x
2= Ax
2+2Ax+4A+Bx+2B+C
x
2= Ax
2+x(2A+B)+4A+2B+C
A=1
2A+B=0⇒ B=−2
4A+2B+C=0⇒ C=0
| | x2dx | | 1dx | | −2dx | | (x+2)−1 | |
∫ |
| = ∫ |
| +∫ |
| = ln|x+2|−2* |
| +C= |
| | (x+2)3 | | x+1 | | (x+2)2 | | −1 | |
Gdzie robię błąd?
27 sty 18:52
sushi_ gg6397228:
źle rozbiłeś na ułamki proste, napisaęłm jak to ma wygladac
przemnoż swoje ułamki z pierwszego zadania i zobacz czy wyszła te funkcja podcałkowa
co do drugiego zadania zaim policzyc całki
dodaj do siebie ułamki i zobacz czy wyjdzie ten co jest w funkcji podcalkowej
27 sty 18:56
Krzysiek: | x2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| − jeśli to jest źle to jak to w takim |
| (x+2)3 | | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | |
razie rozbić?
Napisz mi proszę, bo już ledwo kojarzę. Siedzę przy tym od rana...
27 sty 19:07
Mila: A może zrób tak
[x+2=t; x=t−2; dx =dt]
| | (t−2)2 | | t2−4t+4 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | t3 | | t3 | |
=∫t
−1dt−4∫t
−2dt+4∫t
−3dt=
| | 4 | | 2 | |
=lnt+4t−1−2t−2=ln|x+2|+ |
| − |
| |
| | x+2 | | (x+2)2 | |
W Twoim masz błąd w (x+2)
2
27 sty 19:09
sushi_ gg6397228:
(x+2)2= x2+4x+4 a u Ciebie jest x2+2x+4
27 sty 19:11
Krzysiek: Wyszło. Dziękuję
27 sty 20:25
Mila:
27 sty 20:26