geometria analityczna
Alois~: Prosta o równaniu x−2y+2=0 przecina okrag o O: x
2+y
2−6x−16=0 w punktach A i B.
Znajdź rownanie symetralnej m cieciwy AB.
Wyznacz współrzędne takiego punktu M należącego do m, dla którego trójkąt ABM jest
prostokątny.
wyliczyłam wszystko tylko nie wiem jak zrobic
czerwoną część 
punkty wyszly mi:
B(6,4) A(−2,0)
a ta prosta m: y=−2x+6
co z tym dalej ? coś kombinowałam ale nie wyszło
27 sty 17:51
Skipper:
a jeśli napiszesz równanie prostej pod kątem 45o do danej i przechodzącej przez A ...
27 sty 18:12
Alois~: czyli jak? bo mam jakis wzor ale to jest jak przechdzi przez (0,0)
27 sty 18:17
Alois~: nie uzywalam nigdy tego wzoru

to nie wiem zaraz moze spr
27 sty 18:17
Skipper:
... nie tak
masz daną prostą
wyznacz jaki współczynnik kierunkowy musi mieć prosta by przecinać daną prostą
pod kątem 45o
27 sty 18:19
Janek191:
Punkt M leży na prostej m o równaniu y = − 2x + 6 zatem jest postaci:
M = ( x; −2x + 6 )
Δ ABM będzie prostokatny, jeżeli
I A M I2 + I BM I2 = I AB I2
więc
( x − 6)2 + ( −2x + 6 − 4)2 + ( x − (−2))2 + ( − 2x + 6 − 0)2 = ( −2 − 6)2 + (0 − 4)2
x2 − 12 x + 36 + 4 x2 − 8 x + 4 + x2 + 4x + 4 + 4x2 −24 x + 36 = 64 + 16
10 x2 − 40 x = 0
10 x*( x − 4) = 0
x = 0 ∨ x = 4
−−−−−−−−−−−−−
y = 6 ∨ y = − 2
−−−−−−−−−−−−−−
Odp. M = ( 0; 6) lub M = ( 4; − 2)
============================
27 sty 21:29