Granica
Kamil: Jak Obliczyć Granice Takiego Ciągu ?
an = sin√n+1 − sin√n
27 sty 17:14
;):
an = sin√n − sin√n + 1= 1
27 sty 17:31
asdf: √n + 1 jest w piewszym wyrazeniu argumentem funkcji trygonometrycznej? czy to tylko
sin(√n)?
27 sty 17:36
Kamil: n+1 jest pod pierwiastkiem
27 sty 17:56
;):
to wtedy
an → 0
27 sty 18:01
Kamil: Ale jak to piokazać

wiem ze sin jest ograniczony przez 1 i −1 ale niee wiem jak to
wykorzystac w tym przypadku
27 sty 18:08
;):
skorzystaj z wzoru na różnicę sinusów
27 sty 18:11
Kamil: ok
27 sty 18:12
Kamil: aa mozesz mi rozwiazac taki przyklad
chodzi o tw z 3 ciagow ..
n√3n+sin n
27 sty 18:14
27 sty 18:16
Kamil: dziekuje wam bardzo za pomoc

dzieki wam egzamin bedzie latwiejszy
27 sty 18:23
Kamil: z tym ze tutaj musze chyba dodac trzy z prawej strony a z lewej odjac trzy .. tak?
27 sty 18:25
asdf: 3n − 1 <= 3n + sinn <= 3n + 1
n√3n − 1 <=
n√3n + sinn <=
n√3n+1
i wychodzi 1, bo:
n√n = 1, chyba ze masz przyklad:
n√3n + sin n to juz inna sprawa
27 sty 18:32
Kamil: niee xd a co by bylo gdybym tak mial?
27 sty 18:36
asdf:
n√3n(1+0) =
n√3n = 3, bo masz fajny wzorek:
n√an = a
27 sty 18:37
Kamil: aaaa to wiem xd dziekuje

Ostatnie Pytanko

Jak Sprawdzic monotonicznosc tego ciagu
n
(−1)
n
27 sty 18:50
Kamil: n(−1)n
27 sty 18:51
kamil: tylko to minus jeden do potegi
27 sty 18:52
asdf: łatwo

1
−1
2
−2
3
−3
4
−4
5
−5
...
| | 1 | | 1n | |
n−n = ( |
| )n = |
| ..jedynka do kazdej potegi zawsze będzie jedynką, czyli mozna |
| | n | | nn | |
| | 1 | | an+1 | |
to zapisac jako: |
| itd..a tak prawidłowo to możesz wziąć |
| , ale wyjdzie |
| | nn | | an | |
to samo.
27 sty 19:06
kamil: kocham cie. dziekuje.. jestem naprawde bardzo wdzieczny
27 sty 19:29
asdf: to se badz, ale nie jestem gejem..
27 sty 19:30
kamil: HAHA xD Ja tez Nie ^^

Niee Chodzilo Mi O Taka Miliosc Jak Myslisz ^^
27 sty 19:39