równanie kwadratowe
Janek: x(x) + (2x−3)= 4
gdzie nawiasy to wartość bezwzględna
8 cze 18:32
Basia: na klawiaturze, w trzecim rzędzie od dołu, klawisz pierwszy z prawej z shiftem, jest znak |
i to jest wartość bezwzględna |aaaaaaaaaaaaa|
8 cze 18:52
Basia: Pomagam
8 cze 18:53
Basia:
x*|x|+|2x−3|=4
1.
x≥0 ∧ 2x−3≥0 ⇔ x≥0 ∧ x≥
32 ⇔
x≥32
wtedy
|x|=x
|2x−3|=2x−3
i równanie przyjmuje postać
x*x+2x−3=4
x
2+2x−7=0
Δ=2
2−4*1*(−7)=4+28=32=16*2
√Δ=4
√2
| | −2−4√2 | |
x1= |
| =−1−2√2 <32 czyli nie spełnia założenia |
| | 2 | |
x=−1+2√2
2.
x≥0 ∧ 2x−3<0 ⇔ x≥0 ∧ x≤
32 ⇔
x∊<0;32>
wtedy
|x|=x
|2x−3|=−(2x−3)=−2x+3
i równanie przyjmuje postać
x*x−2x+3=4
x
2−2x−1=0
dalej jak w 1.
3.
x≤0 ∧ 2x−3≥0 ⇔ x≤0 ∧ x≥
32
niemożliwe
4.
x≤0 ∧ 2x−3≤0 ⇔ x≤0 ∧ x≤
32 ⇔
x≤0
wtedy
|x|=−x
|2x−3|=−(2x−3)=−2x+3
i równanie przyjmie postać
x*(−x)−2x+3=4
−x
2−2x−1=0
dalej jak w 1.
8 cze 19:04