dodawanie wyrazen wymiernych
Mari-Teri: Jesli mam dodawanie wyrazen wymiernych tego typu:
2x + 5y
to nie musze przejmowac sie wystepowaniem x i y tylko normalnie dodawac?
2x + 5y = 2y + 5xxy
27 sty 16:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
27 sty 16:18
bash: dziedzine wyznacz...
27 sty 16:19
Dominik: przy dodawaniu nie trzeba ustalac dziedziny
27 sty 16:25
bash: ale przy równaniu wypadałoby
27 sty 16:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dominik ... trzeba ... jeżeli później uda się pogrupować i poskracać coś z licznika i
mianownika
27 sty 16:31
Dominik: a to oczywiscie. zakladam jednak ze polecenie polega wylacznie na tym, zeby dodac dwa ulamki,
bo o to sie nas pytano.
27 sty 16:33
Dominik: inna sprawa ze powinno sie odruchowo pisac xy≠0
27 sty 16:34
bash: Moim zdaniem nawet jeżeli trzeba tylko dodać to i tak czy siak trzeba wyznaczyć dziedzinę...
27 sty 16:37
Mari-Teri: o to jak juz mowa o skracaniu to co mam zrobic z czyms takim:
xx2−9 − 12x−6
bo przynajmniej mnie dziedzina wyszla taka
D=R\{3}
27 sty 16:38
bash: D: x∊R\{−3;3}
27 sty 16:39
Mari-Teri: a to cudnie znowu cos zle zrobilam przepraszam za klopot
27 sty 16:41
bash: pamiętaj, że x2−9≠0 v 2x−6 ≠0
27 sty 16:42
Dominik: x2 − 9 ≠ 0 ∧ 2x − 6 ≠ 0
27 sty 16:50
Dominik: koniunkcja, nie alternatywa
27 sty 16:51
bash: dzięki @ Dominik..to z nieuwagi..
27 sty 16:53
Mari-Teri: A wiec kolejne podejscie
2a3a−15 + 4a2a−10
D=R\{5}
I co mam z tym dalej zrobic? bo podobno cos trzeba jak jest ta sama dziedzina ale nie wiem co.
27 sty 16:59
Mari-Teri: A wiec kolejne podejscie
2a3a−15 + 4a2a−10
D=R\{5}
I co mam z tym dalej zrobic? bo podobno cos trzeba jak jest ta sama dziedzina ale nie wiem co.
27 sty 16:59
bash: dziedzina jest okej, wystarczy teraz uprościć..
27 sty 17:00
Eta:
| 2a | | 4a | | 2a*2+4a*3 | |
| + |
| = |
| = ....... |
| 3(a−5) | | 2(a−5) | | 6(a−5) | |
27 sty 17:03
Mari-Teri:
2a3a−15 + 4a2a−10 = 16a6a−30
w ten sposob?
27 sty 17:04
27 sty 17:05
bash: | 2a | | 4a | | 2a | | 4a | | 2a | | 2a | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| 3a−15 | | 2a−10 | | 3(a−5) | | 2(a−5) | | 3(a−5) | | a−5 | |
| 2a | | 6a | | 8a | | 8a | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3(a−5) | | 3(a−5) | | 3(a−5) | | 3a−15 | |
27 sty 17:06