Proszę o pomoc z całkami
Olaa: Mam problem z rozwiazaniem dwoch całek, proszę o pomoc!
0p ∫sin2cos dx p to liczba pi
∫2/3 *√x*lnx dx
27 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam jest ∫
π0 f(x) dx


a z czym konkretnie masz problem

nie możesz rozwiązać czy co?
po drugie ... co to niby jest
sin2cos dx
27 sty 16:20
Olaa: to jest całka oznaczona, mialo byc odwrornie, ze b=liczba pi, a a=0, a dalej sinx2cosxdx
no i podstawiam tak, t=sinx dt=cosxdx
a 2 wystawiam przed całkę: wiec bedzie 2 ∫t*dt=2* 1/2t2= t2=sinx2?
27 sty 16:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie sinx
2 ... tylko sin
2x lub też (sinx)
2
no i dalej ...
27 sty 16:32
Olaa: F(x)= F(b) − F(a)
czyli F(x)= sin2*pi− sin2*0= czyli wychodzi sin2pi?
27 sty 16:35
Olaa: dobrze mi wychodzi?
27 sty 17:36
Olaa: a ta druga?
27 sty 18:17