Wykazać że
Mistick: W jakiś czarodziejski sposób należy wykazać, że:
(2+(5)
1/2)
1/2 + (2−(5)
1/2)
1/2 =1
Proszę o wszelkie wskazówki
27 sty 16:05
Mistick: Przepraszam ale błędnie napisałem, należy wykazać że (2+(5)1/2)1/3 + (2−(5)1/2)1/3 =1
Naprawdę sorry.
27 sty 16:21
PW: 3√2+√5+3√2−√5=1?
27 sty 16:24
PW: "Czarodziejski sposób" jest w różnych wersjach wytłumaczony na
matematyka.pisz.pl/forum/179917.html
27 sty 16:29
Mistick: Dziękuję
27 sty 16:33
Eta:
| | 1+√5 | | 1+3√5+3*5+5√5 | |
( |
| )3= |
| = 2+√5 |
| | 2 | | 8 | |
| | 1+√5 | | 1−√5 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
i mamy: 3√( |
| )3+3√ |
| )3= |
| + |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 sty 16:37