pochodna pierwszego stopnia
kwaietk: mam pytanie odnośnie liczenia pochodnej pierwszego stopnia.
Jeżeli mam funkcję f(x) = (lnx)−1 to licze pochodną ze złożenia kilu funkcji, a więc będzie to
−(1/(lnx)2) * 1/x i nie wiem czy jeszcze powinnam pomnożyć to razy pochodną z x−1 nie
wiem czy to złożenie tylko tych dwóch funkcji a więc logarytmicznej i potęgowej ( bo do
potęgi −1) czy jeszcze dochodzi do tego potęga z x −1
27 sty 16:03
asdf: Witaj,
1
−1
((lnx)−1)' = −(lnx)−2 * (lnx)' = −(lnx)−2 *
=
x
x (lnx)2
jak uczysz sie pochodnych to radze na poczatku krok po kroku i nie daj sie pokusie "a tutaj
sobie skroce bo wiem jak bedzie"