mały problem
Buc Kipic: Mały problemik
mój problem polega na tym ze prawie wogule nie rozumiem dlaczego
w przykladzie lx+3l+l4−xl≥l2x−1l
gdy rozpatruje
xe(1/2;4}
x+3>0 wiec lx+3l = x+3
4−x≥0 wiec l4−xl = 4−x
2x−1>0 wiec l2x−1 = 2x−1
gdy wyliczam czyli
x+3+4−x ≥ 2x−1
−2x≥−8
x≥4
x≤4 dlaczego tutaj sie zmienia znak moze mi to ktos jakos dobrze wytlumaczyc czy
ta zmiana znaku zalezy od przedzialu jaki rozpatruje czy od czegos innego
prosze o pomoc
27 sty 15:56
bash: podzieliłeś przez liczbę ujemną więc zmieniasz znak na przeciwny
27 sty 16:02
bash: −2x≥−8 | : (−2)
x≤4
27 sty 16:03
Buc Kipic: dzieki
27 sty 16:07
Buc Kipic: a jakby bylo w jakims zadaniu np
2x≥−8
to wtedy 2x≥−8 : 2
x≥−4
to juz nie zmieniamy znaku ?
27 sty 16:09
mamkolokwiumzanalizy: Znak zmieniamy tylko przy dzieleniu lub mnożeniu przez liczbę ujemną
27 sty 16:11
Buc Kipic: dzieks
27 sty 16:11
PW: Trzeba "popatrzeć z góry", na spokojnie. Widzimy trzy funkcje. Każda a nich jest tego samego
typu − jest wartością bezwzględną funkcji liniowej. Na przykładzie pierwszej z nich zauważmy
problem:
f(x) = x+3 przyjmuje wartości ujemne dla x<−3 i wartości nieujemne dla x≥−3, tak więc zgodnie z
definicją wartości bezwzględnej
|f(x)| = |x+3| = −(x+3) dla x<−3 (bo wartość bezwzględna liczby
ujemnej jest liczbą do niej przeciwną − dlatego minus)
|f(x)| = |x+3| = (x+3) dla x≥−3 (bo wartość bezwzględna liczby
nieujemnej jest równa tej liczbie).
Taką samą pracę myślową musisz wykonać dla każdej z pozostałych 2 funkcji.
Otrzymamy 3 punkty − miejsca zerowe trzech funkcji liniowych − w których poszczególne funkcje
zmieniają znak (albo mają definicję "z minusem", albo bez zmian.
Dlatego "odczarowanie" nierówności by nie miała wartości bezwzględnych polega na rozpatrzeniu
na czterech przedziałach różnych możliwych wersji przepisów na te trzy funkcje. Jedną
pokazałem, pozostałe dwie spróbuj sam. Dobrze jest narysować miejsca zerowe na osi liczbowej.
27 sty 16:17
ZK: jesli dzielisz lub mnozysz przez liczbe ujemna to nie zmienia sie znak tylko zwrot nierownosci
27 sty 16:21