Fizyczny mix
hmm...: Nie bójcie się to tylko inne odzwierciedlenie matematyki

Na ciało o masie 3 kg poruszające się w dodatnim kierunku osi y z przyspieszeniem o wartości
3m/s2 działają tylko dwie siły. Jedna z nich działa w dodatnim kierunku osi x i ma wartosć 8
N. Ile wynosi wartość drugiej siły ?
Czy to będzie Fy=Fx+F Fy=Fw więc F=9−8=1N?
27 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:

F
x + F = F
y
wyznacz długość F
wektory się klaniają
27 sty 15:57
hmm...: A i jeszcze jedno:
Przez nieruchomy bloczek przerzucono linkę obciążoną z obu stron ciężarkami o masach 3 kg i 5
kg. Z jakim przyspieszeniem poruszają się ciężarki oraz jaka jest siła naciągu linki? Siłę
tarcia pomijamy.
Jak obliczyć FN? Odpowiedź jest 36,7 N, a mi wychodzi 78,4N z FN=Fg1+Fg2... Nie rozumiem
czemu się dzieli na 2 ?
27 sty 16:00
PW: Tak prosto to nie będzie.
Działają dwie siły. Jedną znamy, drugiej szukamy. Wiemy, że wypadkowa tych sił nadaje ciału
| | m | |
przyspieszenie 3 |
| i ma kierunek dodatniej osi y. Najpierw trzeba znaleźć tę wypadkową |
| | s2 | |
(jaka siła nadaje ciału podane przyspieszenie), a potem szukaną drugą składową.
Wektory.
27 sty 16:00
hmm...: No czyli na to samo wyjdzie
27 sty 16:01
hmm...: to jeszcze jakieś skromne wytłumaczenie do tego drugiego by się przydało
27 sty 16:10
hmm...: odświeżam
27 sty 17:07
Nienor:

Zielone to siła naciągu nici, niebieskie ciężar.
| | m | |
m1=3 kg m2=5kg g=9,81 |
|
|
| | s2 | |
m
1a=N−Q
1
m
2a=O
2−N
a(m
1+m
2)=Q
2−Q
1
N=m
1a+m
1g=m
1(a+g)
27 sty 17:23
hmm...: Dzięki. Mam jeszcze jedno jakby ktoś miał ochotę. Poprzez nieruchomy blok przerzucono linkę z
dwoma ciężarkami, przy czym masa jednego z nich jest dwa razy większa niż drugiego. Z jakim
przyspieszeniem poruszają się ciężarki, jakie są ich masy oraz jaka jest siła naciągu linki ,
jeżeli siła obciążenia osi bloku jest równa 52,3? Nie uwzględniać tarcia.
Przyśpieszenie wychodzi mi a=3,27 (z zależności 3m1*a=m1*g) ale nie wychodzą mi te masy. Jak
dla mnie to 52,3=3m1g (suma ciężarów klocków), ale z tego m1=1,79, a odp jest 4 i 2 kg...
Jakie siły składają się na obciążenie osi bloku?
27 sty 17:45
;):
52,3 = 2N gdzie N=4/3m1g
27 sty 17:58
Nienor:

Naciągu. Ale nie wiem skąd ty wziołeś 3m
1a=m
1g

Bo równania dynamiki układu są takie same,
jak te u góry. Na rysunku z 17:23 nie wyrysowałam wszystkich sił, bo się nie mieściły, tylko
te istotne.
Tu:
52,3=2N
ma=N−mg
2ma=2mg−N
I wychodzi masa coś koło 2kg (zależy jak się przybliży g, mi wyszło 1,999235474, przy g=9,81)
27 sty 18:01
Technik: @Nienor Ty mówiłaś że studiujesz fizykę techniczną mam do Ciebie kilka pytań ?
P.S sorry że zaśmiecam
27 sty 18:06
Nienor: Pisz, ale niekoniecznie będę znała odpowiedź
27 sty 18:07
hmm...: F
w=Fg
2−Fg
1 => (m
1+m
2)*a=(m
2−m
1)*g i stąd mi wyszło 3m
1a=m
1g

Dzięki po raz drugi
27 sty 18:10
Technik: ok masz tam taki przedmioty jak fizyka techniczna, mechanika i związane ogólnie z mechaniką
27 sty 18:10
Nienor: No to ci źle wyszło. Siłą wypadkową nie jest Fg
2−Fg
1, zapomniałeś, że jeszcze działa w tym
wszystkim bloczek
27 sty 18:11
Nienor: Coś co się nazywa mechanika, właśnie skończyliśmy. Ale jeśli chodzi o statykę, fizykę
materiałów to budownictwo i inne takie przerabiają to dużo dokładniej.
27 sty 18:13
Technik: ok a żeby się dostać wystarczy fizyka podstawowa powyżej 90%
27 sty 18:15
Nienor: Żeby się dostać na AGH to wystarczy zdać maturę, u nas bylo 0,69 kandydata na miejsce
27 sty 18:16
Technik: a Ty pisałaś roz matmę i fizykę
27 sty 18:19
Nienor: Tak, ale liczy się tylko ten przedmiot, który napisałeś lepiej i język. U nas przynajmniej. Tak
naprawdę naważniejsza jest dobra matma. Bo już na pierwszych wykładach z mechaniki są pochodne
całki, dobrze jest coś wiedzieć o macierzach i liczbach zespolonych. Dość cienko może być też
informatyką, choć na pierwszym semestrze są podstawy raczej (Linuks, bash, Latex). Też się
bałam trochę fizyki (matura tylko 50%), ale wykład był prowadzony rewelacyjnie i nie robiąc
prawie nic z niej mam zaliczenie, i to nie na dostateczny
27 sty 18:25
hmm...: Ciekawe ile było chętnych na budownictwo na jedno miejsce?
27 sty 18:28
Technik: czyli spokojnie roz matematyka i podstawowa fizyka wystarczy
27 sty 18:29
hmm...: To jak uwzględnia się bloczek przy wypadkowej, bo w takim razie nie obliczę a z
27 sty 18:36
Nienor: Tak, dobrze napisana matematyka wystarczy i jeszcze będzie bardziej przydatna. Naprawdę im
więcej w fizyce szczegółów tym się robi prostsza.
Na jedno miejsce bodaj 3, próg był od 930, czy coś (na 1000, z czego 200 pkt za język po 100 za
podstawę i rozaszerzenie, a reszta za matematykę lub fizykę) Na Politechnice Warszawskiej
liczą oba przedmioty, ale też nie ma problemów z dostaniem się.
27 sty 18:37
Nienor: Tak.
| | g(m2−m1) | |
a= |
| z tym, że m2=2m1 |
| | m2+m1 | |
27 sty 18:38
Technik: czyli bardziej opłaca się zdać roz z matmy

w sumie w fizyce pełno matematyki
27 sty 18:42
hmm...: To jeszcze jedno pytanie

Dlaczego licząc N bierzemy masę lżejszego ciężarka, a nie
cięższego?

Na budownictwo to w tym roku praktycznie na każdej liczącej się uczelni było 3
osoby chętne na 1 miejsce. Jeden z bardziej obleganych kierunków
27 sty 18:44
Technik: a własnie
Nienor nie wiesz jak wyglądała rekrutacja na mechatronikę
27 sty 18:49
Nienor: Nie rozumiem pytania
hmm...
Tak matematyka, bardzo różna jest wszędzie. Najpierw masz ideę, pomysł ''fizyczny'', a później
probujesz coś zrobić z wiążącą się z nim matematyką. Czasem wychodzi, czasem nie
27 sty 18:51
Nienor: A nie wiem nawet, ale ciężej się dostać, bo i studia dużo prostsze. U nas jest więcej
kombinowania, u nich więcej schematów.
27 sty 18:52
Technik: zawsze można studiować dwa kierunki
27 sty 18:55
hmm...: N=m
1a+m
1g=m
1(a+g) i dlaczego jest m
1 wzięte które waży 3kg a nie m
2 które ma masę 5?
Pierwszy Twój rysunek

To przy okazji następne pytanie. Jeżeli jeden z klocków leżałby na
czymś i poruszał się w poziomie bez tarcia, a drugi wisiał to N też bym liczył z powyższego
wzoru czy uległ by modyfikacji?
27 sty 19:00
Nienor: Uległby modyfikacji, trochę naczej rozkładają się siły (naciąg byłby pod jakimś kątem zależnym
od czasu). Dlaej jednak kożystasz z zasad dynamiki Newtona.
Oczywiście można liczyć z cięższego, po podstawieniu a powinno wyjść to samo, ale mi się
wydawało, że tak będzie łatwiej.
27 sty 19:05
27 sty 19:12
Nienor: Nic nie wyświetla
27 sty 19:14
hmm...: Kurde. Klocek o masie m1=3,3kg może poruszać się bez tarcia po poziomej powierzchni. Do
klocka przymocowana jest lina, która jest następnie przełożona przez obracający się bez tarcia
krążek i przywiązana do drugiego (wiszącego) klocka W o masie mw = 2,1 kg. Masę liny i krążka
można pominąć w stosunku do masy klocków. Klocek wiszący opada w dół, a klocek ślizgający się
porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym w prawo. Wyznaczyć: przyspieszenie klocka S,
przyspieszenie klocka W, naprężenie nici.
27 sty 19:24
Nienor:

Niebieski to siła ciężkości, zielony naciągu nici(przy m
s trochę ją przerysowałam, żebybyło
widać o co chodzi). Pomarańczowy to składowa naciągu (równoważy siłę ciężkości), czerwona pcha
ciało.
m
wa
w=m
wg−N
F
p=m
sg (skalarnie)
F=m
sa
s
27 sty 19:47
hmm...: Nie bardzo rozumiem czemu narysowałaś to w ten sposób. Jednak na zwykłym rysunku chyba byłoby
lepiej. N to nie będzie po prostu masa bloczka wiszącego razy przyśpieszenie?
27 sty 20:18
Nienor: Nie, N nie działa bezpośrednio na bloczek (przynajmniej na moim rysunku, nie wiem jak wygląda
twój, ale to wydaje się logiczne). Narysowałam kropki zamiast skrzynek, bo w zasadzie rozważa
się to na kropkach, pomijając rozmiary mas.
27 sty 20:20
hmm...: Twój rysunek przypomina mi równię pochyłą, a normalnie to jest jakby do blaszanego kubka
stojącego na stole przywiązał sznurek i na jego końcu coś przytwierdził; Kubek będzie sobie
jechał po blacie aż spadnie i tak samo jest w w tym zadaniu
27 sty 21:45
Nienor: Tak to jest zrobione. Jeżeli bloczek jest u góry (a nie wyobrażam sobie tego inaczej) to siła
działa pod jakimś kątem.
27 sty 22:00
hmm...: to w takim razie dla równi pochyłej by się przydało jeszcze wytłumaczenie. No na przykład takie
zadanko: Wzdłuż równi pochyłej o kącie nachylenia 30
o przesuwa się do góry ciało o masie
6kg ciągnięte linką przerzuconą przez nieruchomy bloczek i obciążona na drugim końcu ciałem o
masie 5kg. Z jakim przyspieszeniem będą poruszać się te ciała z jaką będzie siła naciągu
linki, jeżeli współczynnik tarcia o powierzchnie równi wynosi 0,3?
29 sty 16:51
Nienor:

m
2a=m
2g−N
m
1a=N−m
1gsinα−m
1gfcosα
29 sty 17:12
hmm...: ok dzięki

potem jak będziesz miała chwilkę czasu to będę mial kilka pytań odnośnie rzutu
ukośnego. Nie ogarniam kiedy używam do policzenia wysokości pełnego wzoru na ruch opóźniony, a
29 sty 17:36
hmm...: mam zadanie które nie wiem czy dobrze rozwiązałem, bo odp mi wychodzi 16,91 a powinna 16,1
Struga wody opuszcza rurę z prędkością V0=30m/s pod kątem 400 do poziomu. Na jakiej wysokości
trafia ona w ścianę, znajdującą się w odległości d=60m o wylotu strugi?
29 sty 23:15
Nienor:

| | gt2 | |
h=vt− |
| jak ciało leci do góry z nadaną mu przez nas prędkością
|
| | 2 | |
| | gt2 | |
h= |
| jak ciało spada ( na samej górze zatrzymuje się na chwilę w powietrzu)
|
| | 2 | |
Pokaż obliczenia, bo to może być kwestia przybliżeń.
Niebieskie v
o
Czerwony v
osinα
Zielony v
ocosα
Różowy gt
x=tv
ocosα
Dla x=d
| | gt2 | |
y=t*vosinα− |
| wstaw t i policz y. Jeśli tak robiłeś, to:
|
| | 2 | |
a) używacie z autorem książek innych przybliżeń
b) pomyliłeś się gdzieś przy liczeniu.
29 sty 23:30
hmm...: Mam jeszcze dwa zadania z którymi jest pewien problem, a dokładnie to 3

1.Po ilu sekundach wektor prędkości ciała wyrzuconego pod kątem α=60
o do poziomu z szybkością
początkową 20m/s utworzy z poziomem kąt β=30
o?
2.Znaleźć szybkość kuli, jeżeli po wystrzale z pistoletu w kierunku poziomym kula przebiła dwie
kartki pionowe opapieru ustawione w odległości 20m od siebie, przy czym okazało się, że otwór
w drugiej kartce znajduje się o h=5cm niżej niż otwór w pierwszej kartce.
| | gt2 | |
Liczyłem z y=yo+Vot− |
| biorąc y=0 i podstawiając za t gVo ale nie wychodzi... |
| | 2 | |
3. Trzy kule o masie 5kg znajdują się na płaszczyśnie xy w pkt o współrzędnych (wyrażonych w
cm) (0,0) (40;0) (0,30). Ile wynosi wartość wypadkowej siły grawitacyjnej działającej na kulę
umieszczoną w początku ukł współrzednych ze strony pozostałych kul.
Tego 3 nie ruszałem bo nie wiem wgl o co chodzi
30 sty 00:30
hmm...: dobra 3 jednak jest proste. Zasada super pozycji się kłaniała
30 sty 10:54
Nienor:

1. Jest na rysunku, powinieneś być w stanie coś z tego odczytać

Czerwona składowa jest stała:
v
c=vcos2α
zielona zmienia się pod wpływem opóźnienia grawitacyjnego:
v
z=vsin2α−gt
Szukasz:
30 sty 13:01