Pochodne
mm: Czy mógłby ktoś pomóc z poniższymi pochodnymi?
1. (ln3√sinx)'
2. (log3(√x2+lnx))'
3. (arctg3(ln√1+x2x))'
4. (x22xsinx)'
5. (ln 3sinx2x e4x−cos5x)'
6. (xx2)'
7. ((1+x)sinx)'
8. ((lnx)x)'
27 sty 15:29
asdf: mogę pomóc, ale nie licz na gotowca, działaj i pisz czego nie wiesz.
27 sty 15:37
oj tak :P: 1.
Korzystasz ze wzoru na pochodną lnx=
1x i potem mnożysz przez pochodną tego co wziąłeś/aś
za x czyli
3√sinx i powtarzasz zabieg aż do wyniku
27 sty 15:44
PW: 4. Pochodna iloczynu trzech funkcji. Chyba lepiej wyprowadzić wzór na
[f(x)g(x)h(x)]'
i podstawić występujące tu funkcje − zmniejsza możliwość pomyłki.
27 sty 15:53
27 sty 16:08
mm: Z 1 poradziłam sobie, dziękuję

5 i 6 też mi już wyszło
W 2 ma wyjść
2x+1/x2(x2+lnx)ln3 tylko u mnie to x
2+lnx jest nie w nawiasie a pod
pierwiastkiem
3 − trzeba za x dla pochodnej z arctg podstawić logarytm z pierwiastkiem?
4, 7, 8 − nie mam pojęcia
27 sty 19:48
asdf: (x2 * 2x * sinx)' = (x2 * (2x * sinx) )' = (x2)' * (2x *sinx) + x2 (2x*sinx)' i
liczysz, mi wyszło:
2x*(2xsinx + x2(ln2*sinx + cosx))
27 sty 19:59
mm: powinno wyjść 2x2x+x22xln2sinx+x22xcosx, jak próbowałam to liczyć to wyszło mi to co Tobie
27 sty 21:09