Funkcja podcałkowa w postaci ułamków prostych.
Krzysiek: Rozkładając funkcję podcałkową na sumę ułamków prostych pierwszego rodzaju obliczyć całkę:
∫U{xdx}{(x+1)(x+2)(x−3) = ?
Proszę o naprowadzenie.
27 sty 15:11
Krzysiek: | | xdx | |
∫ |
| (Brakuje opcji "edytuj"). |
| | (x+1)(x+2)(x−3) | |
27 sty 15:12
ogipierogi: do tego, jest opcja "zobacz podgląd", za nim wyślesz wiadomość.
27 sty 15:12
Aga1.: | x | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| /*(x+1)(x+2)(x−3) |
| (x+1)(x+2)(x−3) | | x+1 | | x+2 | | x−3 | |
x=A(x+2)(x−3)+B(x+1)(x−3)+C(x+1)(x+2)
Do ostatniego równania podstaw za x kolejno −1, −2, 3
−1=A*(−4)⇒A=
−2=B(−1)(−5)⇒B=
3=C*4*5⇒C=
27 sty 15:25
Krzysiek: Dzięki wielkie
27 sty 17:05