.....
ania: 1.Znazjdz punkty przecięcia paraboli z osiami ukladu wspolrzednych oraz wyznacz wspolrzedne
jej
wierzcholka.narysuj parabolę.
a)y = (x−1)(x−5)
8 cze 17:44
Basia: Pomagam
8 cze 17:48
Basia:
Punkty przecięcia paraboli z osią OX to miejsca zerowe funkcji czyli
(x−1)(x−5)=0 ⇔ x−1=0 lub x−5=0 ⇔ x=1 lub x=5
czyli te punkty to A(1,0) i B(5,0)
Teraz przedstaw wzór funkcji w postaci ogólnej czyli pozbądź się nawiasów.
Jeżeli podasz wynik pomogę dalej.
8 cze 17:50
ania: x
2−6x+5 ?
8 cze 18:02
Basia: Dobrze.
y = x2−6x+5
podaj teraz parametry trójmianu
a=?
b=?
c=?
8 cze 18:18
ania: a=1 b=−6 c=5
8 cze 18:36
Basia: Dobrze.
Współrzędne wierzchołka:
Δ=a
2−4ac
podstaw i policz
punkt przecięcia z osią OY to wartość funkcji dla x=0
y=0
2−6*0+5=5
czyli jest to C(0,5)
8 cze 18:45
Basia:
Δ=b2−4ac oczywiście
8 cze 18:46
ania: dziekuje bardzo za pomoc
8 cze 18:56
Bogdan:
Dodam, że jeśli parabola dana jest wzorem iloczynowym y = a(x − x
1)(x − x
2), to:
1. współrzędną y punktu przecięcia osi y obliczamy wstawiając liczbę zero w miejsce x,
otrzymujemy y = ax
1x
2, tutaj y = 1*5=5
2. współrzędne iksowe punktów przecięcia osi x odczytujemy z podanego wzoru paraboli,
są to: x
1, x
2, tutaj x
1 = 1, x
2 = 5
| | x1 + x2 | |
3. współrzędne xw, yw wierzchołka paraboli obliczamy następująco: xw = |
| , |
| | 2 | |
obliczone x
w wstawiamy do podanego wzoru paraboli otrzymując y
w = a*(x
w−x
1)*(x
w−x
2),
| | 1 + 5 | |
tutaj xw = |
| = 3, yw = (3−1)*(3−5) = −4, a więc W = (3, −4). |
| | 2 | |
8 cze 19:28