granice ciagow
proxy: granica ciagu
limx→0+ x(1−cosx)
no to robie
e(1−cosx)*lnx
symbol 0*−infi
zapisuje jako
lnx : 11−cosx, l'hospital pochodna gory 1x dzielona przez pochodnej z dolu
((1−cos)(−1))'= −(1−cosx)−2*(−sin)
jak kolwiek to zapisze to wychodzi mi np:
infi *u{0}0
lub
00*infi itp
27 sty 14:50
proxy: albo np cos takiego
x→infinity
x*ln 3x3x+1 = mamy infi* ln infiinfi jak to dalej robic ?
27 sty 14:54
proxy: wyjasni ktos

?
27 sty 16:08
Martynka ;): w tej drugiej jak masz symbol nieoznaczony to de hospitalem lecisz . Ale wez zamien lnx/1/x i
hospital
27 sty 16:44
proxy: czyli moge sobie osobno sam ln zrobic hospitalem ?
bylo by milo gdyby mogl to ktos rozwiazac
27 sty 16:52
proxy: bo jesli w pierwszym przykladzie dam lnx na gore i 1−cosx na dol to mam
1/x−sinx/(1−cosx)2 i tutaj w liczniku mam 10 wiec nieskonczonosc a w mianowniku mam
−1(1−cosx)2*pochodna wewnetrzna z −cos =−(−sinx) czyli sinx
wiec po uproszczeniu mam −sinx(1−cosx)2 sin0=0 cos 0=1 wiec mam 00
otrzymuje nieskoncznosc/00 co dalej ?
27 sty 17:13
karciol: latwiejsza bierzesz na dol a trudniejsza zostawiasz w liczniku . zamien te 1/x do mianownika
27 sty 17:20
karciol: x*lnx = x'*(lnx)+ (lnx)'*x * pochodna wnetrza logarytmu i jedziesz
27 sty 17:25
proxy: wybacz, ale albo juz mam zryty mozg od tego albo mnie nie rozumiesz

ja zrobilem tak:
lnx do licznika i pochodna
1/(1−cosx) do mianownika i pochodna
w liczniku mi wychodzi nieskoncznosc a w mianowniku symbol nieoznaczony 0/0 i nie wiem co dalej
z tym zrobic
natomiast gdybym zamienil je czyli
1−cosx do licznika a 1/lnx do mianownika i zrobil hospitala otrzymam
w liczniku sinx czyli 0 a w mianowniku 1/x*(lnx)
2 i mam 1/0*−nieskoncznosc
2
i wciaz nie wiem co z tym zrobic
pytam wiec co zrobic z takim symbolem jak 0/0*nieskoncznosc
27 sty 17:51
Mila:
1) lim
x→0+e
(1−cosx)lnx=e
0=1
zapiszę osobno granicę wykładnika
| | 1−cosx | | 1−cosx | | lnx | |
limx→0+ |
| *(xlnx)= limx→0+ |
| *limx→0+ |
| = |
| | x | | x | | 1/x | |
| | sinx | | 1/x | |
= H limx→0+ |
| *limx→0+ |
| =[0*0]=0 |
| | 1 | | −1/x2 | |
27 sty 17:54
proxy: ciekawa metoda, zrozumialem, wynik dobry.
ale czemu sposobem ktorym ja robilem nie wychodzi :<
w hospitalu nie robi sie przeciez pochodnej z dzielenia lecz pochodna mianownika i licznika
osobno prawda ?
wiec napewno da sie tez to jakos inaczej zrobic
27 sty 18:13
Mila: Przecież liczyłam pochodne licznika i mianownika, tylko rozpisałam funkcję.
Na pewno są inne sposoby.
27 sty 18:16
proxy: akurat co do twojego liczenia nie mam zastrzezen

poprostu ciekaw jestem gdzie ja robie blad...
27 sty 18:44