matematykaszkolna.pl
granice ciagow proxy: granica ciagu limx→0+ x(1−cosx) no to robie e(1−cosx)*lnx symbol 0*−infi zapisuje jako lnx : 11−cosx, l'hospital pochodna gory 1x dzielona przez pochodnej z dolu ((1−cos)(−1))'= −(1−cosx)2*(−sin) jak kolwiek to zapisze to wychodzi mi np: infi *u{0}0 lub 00*infi itp
27 sty 14:50
proxy: albo np cos takiego x→infinity x*ln 3x3x+1 = mamy infi* ln infiinfi jak to dalej robic ?
27 sty 14:54
proxy: wyjasni ktos ?
27 sty 16:08
Martynka ;): w tej drugiej jak masz symbol nieoznaczony to de hospitalem lecisz . Ale wez zamien lnx/1/x i hospital
27 sty 16:44
proxy: czyli moge sobie osobno sam ln zrobic hospitalem ? bylo by milo gdyby mogl to ktos rozwiazac emotka
27 sty 16:52
proxy: bo jesli w pierwszym przykladzie dam lnx na gore i 1−cosx na dol to mam 1/x−sinx/(1−cosx)2 i tutaj w liczniku mam 10 wiec nieskonczonosc a w mianowniku mam −1(1−cosx)2*pochodna wewnetrzna z −cos =−(−sinx) czyli sinx wiec po uproszczeniu mam −sinx(1−cosx)2 sin0=0 cos 0=1 wiec mam 00 otrzymuje nieskoncznosc/00 co dalej ?
27 sty 17:13
karciol: latwiejsza bierzesz na dol a trudniejsza zostawiasz w liczniku . zamien te 1/x do mianownika
27 sty 17:20
karciol: x*lnx = x'*(lnx)+ (lnx)'*x * pochodna wnetrza logarytmu i jedziesz
27 sty 17:25
proxy: wybacz, ale albo juz mam zryty mozg od tego albo mnie nie rozumiesz ja zrobilem tak: lnx do licznika i pochodna 1/(1−cosx) do mianownika i pochodna w liczniku mi wychodzi nieskoncznosc a w mianowniku symbol nieoznaczony 0/0 i nie wiem co dalej z tym zrobic natomiast gdybym zamienil je czyli 1−cosx do licznika a 1/lnx do mianownika i zrobil hospitala otrzymam w liczniku sinx czyli 0 a w mianowniku 1/x*(lnx)2 i mam 1/0*−nieskoncznosc2 i wciaz nie wiem co z tym zrobic pytam wiec co zrobic z takim symbolem jak 0/0*nieskoncznosc
27 sty 17:51
Mila: 1) limx→0+e(1−cosx)lnx=e0=1 zapiszę osobno granicę wykładnika
 1−cosx 1−cosx lnx 
limx→0+

*(xlnx)= limx→0+

*limx→0+

=
 x x 1/x 
 sinx 1/x 
= H limx→0+

*limx→0+

=[0*0]=0
 1 −1/x2 
27 sty 17:54
proxy: ciekawa metoda, zrozumialem, wynik dobry. ale czemu sposobem ktorym ja robilem nie wychodzi :< w hospitalu nie robi sie przeciez pochodnej z dzielenia lecz pochodna mianownika i licznika osobno prawda ? wiec napewno da sie tez to jakos inaczej zrobic
27 sty 18:13
Mila: Przecież liczyłam pochodne licznika i mianownika, tylko rozpisałam funkcję. Na pewno są inne sposoby.
27 sty 18:16
proxy: akurat co do twojego liczenia nie mam zastrzezen emotka poprostu ciekaw jestem gdzie ja robie blad...
27 sty 18:44