prosze o pilna pomoc
Basia: W trójkącie prostokątnym ABC dane są: |AC|=b.|AB|=c i |BC|=a oraz |kąt ABC|= 30 stopni i |kąt
BAC|=90 stopni. zatem:
A. a=
√3b
B.b=c
C. a=2c
27 sty 14:50
mamkolokwiumzanalizy: Odpowiedź D gdyż jak sobie dorysujesz drugi taki sam trójkąt będziesz miała trójkąt
równoboczny, którego wysokością jest c, a bokiem a. Wtedy a = (c√3)/2, a po przekształceniu
wychodzi to co w D
27 sty 15:09
Basia: a możesz mi to graficznie przedstawić i dokładniej bo nie rozumiem dalej...
27 sty 15:19
Eta:
to: a
√3=2c
| | 2c | | 2c√3 | | 2c | |
a= |
| = |
| = |
| *√3 |
| | √3 | | 3 | | 3 | |
odp: D)
27 sty 15:30