trygonometria
bar80: ustal dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x) = cos x√|cos x| −1
27 sty 14:25
Dominik: liczba pod pierwiastkiem musi byc ≥ 0
czyli |cosx| − 1 ≥ 0 ⇒ |cosx| ≥ 1 ⇒ (cosx = 1 ∨ cosx = −1)
to ci wystarczy do dokonczenia zadania
27 sty 14:28
bar80: wprawdzie to kcześniej zrobiłem i dziedzinę mam x∊{kπ}, k∊C
problem w tym że wywalają k=0
27 sty 14:31
Dominik: z jakiego zbioru masz to zadanie?
27 sty 14:35
bar80: kiełbasa 2012 2013 2014
I część zad.541 str 103
27 sty 14:37
Dominik: tak myslalem.

rowniez robilem to zadanko. jesli sumiennie robisz wszystkie zadania to na
pewno zauwazyles, ze pan Kielbasa robi czasami naprawde dziwne rzeczy. np. na nastepnej
stronie do zadania 588 w odp jest totalna bzdura. nie przejmuj sie tym, czlowiek zyje w innym
swiecie. zbior jest fenomenalny, ale tylko dlatego, ze zadania nie sa autorstwa pana Andrzeja,
a po prostu wziete z matur. odpowiedziami i wskazowkami nie powinno sie u niego sugerowac.
27 sty 14:40
bar80: oki spoko dzięki za radę
27 sty 14:41
Dominik: jesli mieszkasz w Warszawie to sprobuj wziac korepetycje u pana Andrzeja − podobno kupa
smiechu. poza tym fakt, ze uczyl/dalej uczy w LO im. jose marti tez swiadczy o tym, ze
najlepszym matematykiem on nie byl.
27 sty 14:44
Ewa: Dominiku, mylisz się. Odpowiedź jest dobra.
Gdy k=0 , to x=0 . Po podstawieniu x=0 do wzoru f(x) otrzymujemy cos(00)! zero do potęgi
zerowej jest uważane za wyrażenie nieokreślone...
6 kwi 17:08
Dominik: wreszcie ktos mi to wyjasnil!

dzieki
6 kwi 17:10