LOGIKA
snave: Niech A={x∊R:cos x>o∧π/x}, B= {x∊R:(1/2)x−1≥1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
8 cze 17:44
Basia:
Napisz porządnie, bo to co napisałeś w A nie ma sensu.
8 cze 18:27
snave: Niech A={x∊R: cos x>o ∧ π/x}, B= {x∊R: (1/2) (x−1) ≥ 1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
8 cze 18:35
snave: Niech A={x∊R: cos x>o ∧ π/x}, B= {x∊R: (1/2) (x−1) ≥ 1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
8 cze 18:36
snave: Niech A={x∊R: cos x>o ∧ π/x}, B= {x∊R: (1/2) ⋀ (x−1) ≥ 1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
8 cze 18:37
8 cze 18:42
snave: Niech A={x∊R: cos x>o ∧ π/x}, B= {x∊R: (1/2) do (x−1) ≥ 1}.znalezc zbiory
A∪B,
A∩B,
A'=R \A,
A' \B
cos x>0 i pi przez x
8 cze 18:53
Basia:
i co π/x ?
jakie ma być to π/x ?
musi być jakiś warunek np. π/x>0; π/x<1 no coś w tym rodzaju
a może o to chodzi
cosx>0 ∧ cosx<πx lub (> lub =)
ale wątpię bo to dość trudne
a w B to jest (12)x−1 ?
8 cze 19:23
Basia: już rozumiem "i π jest dzielnikiem x"
8 cze 20:04
Basia: czy "i π jest podzielna przez x" ?
bo nie pamiętam jak Wy to odczytujecie
8 cze 20:07
snave: π jest podzielna przez x
8 cze 20:16
Basia:
A={x∊R: cosx>0 i π podzielna przez x}
stąd wniosek, że x∊<−π;π>
ale w przedziale <−π;−π2> i w przedziale <π2;π> cosx≤0
czyli zostaje nam (−π2;π2)
wybieramy z tego przedziału liczby będące dzielnikami π
A={....,−πn,....,−π2,π2,......,πn,......} gdzie n∊N+
B={x∊R: (12)x−1≥1}
(12)x−1≥(12)0
x−1≤0
x≤1
B=(−∞;1>
A∪B = (−∞;1>∪{πn: n≥2}
A∩B={....,−πn,....,−π2 }={−πn: n≥2}
A'={x∊R: x≠±πn n≥2}
A'\B={x∊R; x>1 ∧ x≠πn n≥2}
8 cze 20:52
snave: dzieki

a teraz A={X ∊ R:cos x>o i π podzielna przez x ≥ 1}
8 cze 21:39