w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy ma długość 16
Scho: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym długość krawędzi podstawy ma długość 16 a wysokość
ściany bocznej tworzy u podstawy ostrosłupa kąt α=60. Oblicz objętość oraz pole powierzchni
bocznej ostrosłupa.
27 sty 14:07
dero2005:

a = 16
| | 1 | |
| = cos 60o = |
| ⇒ hs = |
| hs | | 2 | |
h
2 + (
a2)
2 = h
s2 ⇒ h =
P
b = 2*a*h
s =
27 sty 14:15
Eta:

trójkąt ABS jest równoboczny o boku długości 16
zatem: H= 8
√3 , h
b= 16
V= .....
P
b= .......
27 sty 14:20
Scho: dziękuję
27 sty 14:23