oblicz pochodną
julia: oblicz pochodną
3xcosx
mi wychodzi: 3 cosx * xcosx −1 * (−sinx)
ale w odp jest inaczej, mógłby ktoś rozwiązać?
27 sty 14:05
Kaja: a jaka jest odpowiedź?, może da się to jakś przekształcić.
27 sty 14:07
julia: w odpowiedziach jest:
3xcosx (cosx/x − sinx lnx)
27 sty 14:10
julia: nie wiem skąd się wziął ten lnx
27 sty 14:11
julia: pomoże ktoś?
27 sty 14:14
pigor: ... no to, np. tak :
niech y=3x
cosx ⇒ lny= ln3x
cosx ⇒ lny= ln3+cosx lnx
i różniczkując obustronnie
⇒
1y y'= −sinx lnx+cosx
1x / * y ⇒ y'= y(
cosxx−sinxlnx) ⇒
⇒ y"= 3x
cosx*
1x(cosx−xsinx lnx) =
3xcosx−1(cosx−x sinx lnx) . ...
27 sty 14:16
k: masz tutaj pochodna z funkcji do funkcji. 3xcosx=3*ecosx*lnx i teraz policz z tego
pochodna
27 sty 14:16
pigor: ... no to masz swoją odp. w tym miejscu
y'=y(
cosxx−sinx lnx) = 3x
cosx(
cosxx−sinxlnx) . ...
27 sty 14:19
julia: ahaaa, trochę trudniejsze niż myślałam, robiłam sposobem tak jak zwykle, w wyszło inaczej

dzięki wszystkim!
27 sty 14:20
k: tak jak zwykle można robić gdy masz stalą w wykładniku, a nie druga funkcje
27 sty 14:24
asdf: julia, na poczatku moze wydaje sie to trudne, ale musisz rozróżniać "postacie":
ax − postać wykładnicza
xa − postać potęgowa
f(x)g(x) − postać potęgowo−wykładnicza, tutaj mozna zastosować wzór na logarytm:
alogab = b, logarytm naturalny to logarytm o podstawie e, czyli:
elnb = b
f(x)g(x) = eg(x)*ln f(x) ]
i liczysz pochodną złożoną: eczegoś tam
27 sty 14:40