matematykaszkolna.pl
oblicz pochodną julia: oblicz pochodną 3xcosx mi wychodzi: 3 cosx * xcosx −1 * (−sinx) ale w odp jest inaczej, mógłby ktoś rozwiązać?
27 sty 14:05
Kaja: a jaka jest odpowiedź?, może da się to jakś przekształcić.
27 sty 14:07
julia: w odpowiedziach jest: 3xcosx (cosx/x − sinx lnx)
27 sty 14:10
julia: nie wiem skąd się wziął ten lnx
27 sty 14:11
julia: pomoże ktoś?emotka
27 sty 14:14
pigor: ... no to, np. tak : niech y=3xcosx ⇒ lny= ln3xcosx ⇒ lny= ln3+cosx lnx i różniczkując obustronnie ⇒ 1y y'= −sinx lnx+cosx 1x / * y ⇒ y'= y(cosxx−sinxlnx) ⇒ ⇒ y"= 3xcosx*1x(cosx−xsinx lnx) = 3xcosx−1(cosx−x sinx lnx) . ... emotka
27 sty 14:16
k: masz tutaj pochodna z funkcji do funkcji. 3xcosx=3*ecosx*lnx i teraz policz z tego pochodna
27 sty 14:16
pigor: ... no to masz swoją odp. w tym miejscu y'=y(cosxx−sinx lnx) = 3xcosx(cosxx−sinxlnx) . ... emotka
27 sty 14:19
julia: ahaaa, trochę trudniejsze niż myślałam, robiłam sposobem tak jak zwykle, w wyszło inaczej dzięki wszystkim!emotka
27 sty 14:20
k: tak jak zwykle można robić gdy masz stalą w wykładniku, a nie druga funkcje
27 sty 14:24
asdf: julia, na poczatku moze wydaje sie to trudne, ale musisz rozróżniać "postacie": ax − postać wykładnicza xa − postać potęgowa f(x)g(x) − postać potęgowo−wykładnicza, tutaj mozna zastosować wzór na logarytm: alogab = b, logarytm naturalny to logarytm o podstawie e, czyli: elnb = b f(x)g(x) = eg(x)*ln f(x) ] i liczysz pochodną złożoną: eczegoś tam
27 sty 14:40