PROSZĘ PILNIE O SZYBKĄ POMOC
Cisek: | | 4x − 1 | |
Jak to się liczy? f(x)= |
| |
| | 3x + 6 | |
8 cze 17:33
tim: Ale, co?
8 cze 17:35
Cisek: dziewczyna ma problem z matma i tak napisała nie wiem sam dokładnie
8 cze 17:36
tim: Ale jak nie wiemy co "się liczy" to nie mamy jak pomóc
8 cze 17:37
Cisek: chwila zapytam o dokładną treść zadania
8 cze 17:38
snave: 
?
8 cze 17:45
Cisek: Y=x2−5x+6, trzeba obliczyć delte i narysowac wykres oraz obliczyc miejsca zerowe
8 cze 17:45
tim: no to to jest w ogóle co innego niż wyżej...
8 cze 17:51
Cisek: a moze mi ktos wytlumaczyc jak sie oblicza tego typu zadania?
8 cze 17:57
8 cze 18:52
noname: wg mnie :
| | 4x−1 | | 43 * (3x+6)−9 | | 43 * (3x+6) | | −9 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | 3x+6 | | 3x+6 | | 3x+6 | | 3x+6 | |
...
8 cze 19:37
noname: | | −3 | | 4 | |
i bedzie to funkcja |
| przesunieta o |
| w gore i 6 w lewo .. tak sadze^^ |
| | x | | 3 | |
8 cze 19:39
Mariusz: pomagam
8 cze 19:43
Mariusz:

więc jeśli chodzi o takie funkcje to nalezy je robić nastepujaco. Najpierw trzeba obliczyć
asymptoty i miejsca przecięcia z układem współrzednych.
asymptoty y=4/3 x= −2
miejcsa przecięcia z osiami OX=1/4 OY= −1/6
i teraz trzeba narysowac . Będzie to hiperbola
czerwone − asymptoty
coś takiego
8 cze 19:49
Cisek: Dziękuje wszystkim

!
9 cze 07:55