zadanie
zadanie: Tymoteusz może przekopać ogródek w czasie o 3 godziny krótszym niż Jacek. Pracująć równocześnie
mogą przekopać ogródek w ciągu 2 godzin. Ile każdy z nich potrzebuje czasu na przekopanie
ogródka samodzielnie .
27 sty 13:28
pigor: .... niech
t−3=? , t=? i t>3 − szukane czasy pracy Tym. i Jacka odpowiednio , to z
warunków zadania :
1t−3 + 1t = 12 /* 2t(t−3) ⇔ 2t+2(t−3)= t(t−3) ⇔
⇔ t
2−7t+6= 0 ⇔
t=6 lub t=1< 3 ⇒
t−3=6−3=
3 
i tu mam dylemat
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp. Tomoteusz w
3 h , a Jacek w
6h mogą przekopać ogródek
samodzielnie. , ale dla t=3 moje równanie traci sens liczbowy, a więc
czyżby autor tego zadania dobierając tak dane, tego nie przewidział

. ...
27 sty 13:46
pigor: ...chyba, że ja coś

, albo mogę tu o tym ...

zapomnieć
27 sty 13:48
zadanie: ?
27 sty 14:01
Julaa: Powiem tak... mają przerąbane życie, bo muszą przekopywać ogródek. Ja bym sobie odpuściła.
27 sty 14:02
Eta:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
Jest ok: bo |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 2 | |
27 sty 14:06
pigor: ...
Julaa ...

podobasz mi się, bo o czymś podobnym pomyślałem, no i dlaczego ten
Tymoteusz tak się − delikatnie mówiąc − opieprzał , a Jacek ...

zapieprzał za dwóch
27 sty 14:39
zadanie: a dlaczego w liczniku jest 1?
27 sty 15:58
SD:
bo jest 1 ogródek do przekopania
27 sty 16:01
zadanie: 1. ile nalezy dosypac soli do 2 litrow roztworu soli o stezeniu 10% aby otrzymac roztwor o
| | 2 | |
stezeniu 25%? |
| ? dobrze? |
| | 5 | |
2. dwoch robotnikow wykonuje wspolnie prace w ciagu kilku dni. gdyby pierwszy robotnik pracowal
sam to wykonalby te prace w czasie o 4 dni dluzszym a gdyby pracowal tylko drugi robotnik to
wykonalby te prace w czasie o 9 dni dluzszym. ile dni zajela im wspolna praca?
x−dni wspolnej pracy
1 robotnik x+4; 2 robotnik x+9 i co dalej?
27 sty 16:03
zadanie: ?
27 sty 17:56
pigor: .. ..., nie słuchaj
SD , bo robi cię w konia , na pewno nie dlatego ; tam zamiast
jedynki możesz napisać cokolwiek i tak się skróci , a tak naprawdę, tu jest to ilość
(wielkość) wykonanej pracy , a cały ułamek to szybkość (wydajność) jej wykonania
a co do postu powyżej to :
2) rozwiąż równanie :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| + |
| = |
| powinno ci wyjść x=6 − czas wspólnej pracy . |
| | x+4 | | x+9 | | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1)
10%*2+x= 25%(2+x) , lub prostsze
90%*2=75%(2+x) odp. x=0,4 litra soli ...
28 sty 01:11