kwadratówka
ahas: powiedzcie mi ile wynosi (√1−x2)2 i dlaczego
27 sty 13:11
ahas: >
27 sty 13:23
Skipper:
|1−x2|
27 sty 13:24
Aga1.: (√1−x2)2=1−x2, gdy 1−x2≥0
Z definicji pierwiastka kwadratowego i
ze wzoru √a2=a, jeśli a≥0
27 sty 13:29
Aga1.: Gdyby było
√(1−x2)2=I1−x2I
27 sty 13:31
Skipper:
a niby czym się różni
(√1−x2)2 od √(1−x2)2
27 sty 13:36
Skipper:
wzory z gimnazjum się kłaniają
27 sty 13:37
Dominik: @Skipper − dla obu wyrazen jest inna dziedzina x.
27 sty 13:44
Skipper:
... to rozwiąż w tych swoich różnych dziedzinach ... i odpowiedz na pytanie zadania
27 sty 14:22
PW:
Aga1 odpowiedziała fachowo na zadane pytanie w pierwszym wejściu o 13:29.
Po swojemu wytłumaczę to innymi słowami: Skoro autor zadania napisał
√1−x2, to należy rozumieć, że wyrażenie to ma sens, czyli 1−x2>0. Autor zadania nie mógł
pytać np. ile jest (√−8)2, bo by sam popełnił błąd. Aga1 tylko podkreśliła, że takie musi
być założenie: 1−x2≥0. Wobec tego (√1−x2)2=1−x2.
W drugim wejściu o 13:31 chciała niejako ostrzec, że przy drobnej zmianie polecenia (a więc już
mówi o innym zadaniu) rozwiązanie jest inne. Wyrażenie (1−x2)2 jest nieujemne (bo jest
kwadratem), ale jego pierwiastek, który musi być liczbą nieujemną, może być równy (1−x2) −
jeśli to wyrażenie jest nieujemne − albo −(1−x2). W tym zadaniu dziedziną są wszystkie
liczby rzeczywiste, a w poprzednim nie, dlatego rozwiązanie poprawne tego drugiego
zadania jest takie jak napisała Aga w drugim wejściu. Dominik zwracał uwagę, że dziedziny są
inne.
27 sty 15:20