pochodne szybko
Grzesiek: oblicz pochodną
−3x2+6cosx
27 sty 12:53
Grzesiek:
h(x)=sinx/x−1
27 sty 12:55
k: (−3x2+6cosx)'=−6x−6sinx
w drugim w mianowniku ma byc samo x czy x−1?
27 sty 12:57
Kaja: do pierwszego: −6x−6sinx
27 sty 12:57
Grzesiek: w drugim w mianowniku x−1
27 sty 13:02
Kaja: | cosx*(x−1)−sinx *1 | |
| |
| (x−1)2 | |
27 sty 13:04
Grzesiek: dzieki jeszcze to
pochodna z (x3−x)ex
27 sty 13:07
Kaja: (3x2−1)*ex+(x3−x)*ex
27 sty 13:10
Aga1.: [(x3−x)ex]'=(x3−x)'*ex+ex(x3−x)=
27 sty 13:10
Grzesiek: i jeszcze jedna
p(x)=3cosx√(x−1)/(x2+1)
27 sty 13:18
Grzesiek: wie ktos jak zrobic?
27 sty 13:21
Kaja: a czy to ma być iloczyn cosx i tego pierwiastka czy x *pierwiastek jest argumentem cos?
27 sty 13:49
asdf: zakładam, że pierwiastek nie jest już argumentem (no trudno, jak nie umiesz jasno określić to
najwyzej bedziesz miec inne rozwiązanie)
| | x−1 | | x−1 | |
y' = (3*cosx * √ |
| )' = 3* (cosx * √ |
| )' = |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | x−1 | | x−1 | |
3* [ (cosx)' * √ |
| + (√ |
| )' * cosx ] = |
| | x2+1 | | x2+1 | |
| | x−1 | | 1 | | x−1 | |
3* [ −sinx*√ |
| + ( |
| * ( |
| )' * cosx ] = |
| | x2+1 | | | | x2+1 | |
| | x−1 | | cosx | | 1*(x2+1) − 2x*(x−1) | |
3*[ −sinx*√ |
| +( |
| *( |
| ) ] |
| | x2+1 | | | | (x2+1)2 | |
jak chcesz to jezscze sobie porządkuj i tak masz juz gotowca
27 sty 14:28