cinek: proszę o pomoc w zadaniu a+b, a*b, a-b, a/b jeżeli a=3+x/x-1 , b=2x/5-x chodzi
o wyrażenia wymierne z góry dziękuje
3 wrz 16:10
Dariusz: Zakladam, ze chodzi o wykonanie dzialan na tych liczbach(pomijam wyznaczanie dziedziny bo
to dosc oczywiste jest)
a+b= 3+x/x-1 + 2x/5-x Sprowadzam do wspolnego mianownika
(3+x)(5-x) + 2x(x-1) / (x-1)(5-x) = 15+2x-x
2+2x
2-2x / (x-1)(5-x) = 15+x
2 /
5x+x-x
2-5
15+x
2 / 6x(x-1)-5 a dalej juz latwo..
a-b idzie tak samo jak a+b czyli mianownik etc
a*b = 3+x/x-1 * 2x/5-x = (3+x)2x / (x-1)(5-x) i dalej latwo
a/b = 3+x/x-1 / 2x/5-x = 3+x/x-1 * 1/2x/5-x ... dalej schematycznie, ogolnie takie
zadania to czysty schemat
3 wrz 16:50
niewim: ≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤≤
3 wrz 20:42