działanie
Monia: pomocy

jak to rozwiązać?
| | 1 | |
(33√3)32x − 6 = ( |
| ) x24 |
| | 81 | |
27 sty 12:32
Kaja: | | 1 | |
a ta |
| to do jakiej potęgi ma być podniesiona? |
| | 81 | |
27 sty 12:37
Aga1.: Doprowadź do podstawy 3
3
3*
√3=3
3*3
12=3
72
Podstaw i próbuj dalej.
27 sty 12:37
Monia: 37/2 * 3/2x − 6 = 3−4 tak?
27 sty 12:40
Monia: ?
27 sty 12:44
Aga1.: A co się stało z x?
372(32x−6)=3−4*x24
27 sty 12:47
Monia: a no tak i teraz opuszczam trójki?
27 sty 12:53
Monia: | 7 | | 3 | | x2 | |
| *( |
| x−6) = −4* |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | |
27 sty 12:54
Aga1.: Tak, licz dalej
27 sty 13:07
27 sty 13:14
27 sty 13:16
Monia: dobrze?
27 sty 13:16
Aga1.: Licz Δ i x1, x2
27 sty 13:21
Krzysztof:
Równanie jest dobrze zapisane tylko należy obliczyć z delty. Pomnóż przez 4 i dalej będzie
łatwo obliczyć
27 sty 13:22
Monia: 4x
2 + 21x − 21 = 0
Δ=441+336
Δ=777
delta wyszła dziwna
27 sty 13:31
Aga1.: Dlaczego −21 nie pomnożyłaś przez 4?
27 sty 13:32
Monia: 4x2+21x−84= 0
Δ=441+1344
Δ=1785
27 sty 13:33
Monia: dalej dziwna delta
27 sty 13:33
Monia: tam na początku jest pierwiastek trzeciego stopnia, a nie 3 do potęgi 3 !
27 sty 13:46
Aga1.: To zmień
3*3√3=31*313=343
27 sty 13:53
Monia: 2x−8=−x
2
x
2+2x−8 = 0
?
27 sty 13:59
Monia: Δ=4+32
Δ=36
√Δ=6
27 sty 14:00