Trojkat
Uli: witam,
dlugosci bokow trojkata maja dlugosci 10,12 i 8. wyznacz dlugosc zawartego w tym trojkacie
odcinka dwusiecznej najwiekszego kata trojkata.
mam problem niby policzylem z twierdzenia o dwisiecznej boki mniejszych trojkatow , policzylem
rownierz cos2α wyszedl mi 1/8 i zgodnie ze wzorem cos2α=2cos
2α−1 przenosze dziele przez dwa i
wychodzi mi ze cos
2α=9/16 i ttaj czegos nie kumam bo w odpowiedziach w tym poranionym
operonie jest cos α=9/16 a mi cos α bedzie wynosil 3/4 moglby mi ktos to sprawdzic