Całka czy dobrze
Pierogi:
podstawiam t=2x
2+2
dt=4xdx
i wychodzi mi
27 sty 12:15
ICSP: źle.
Na dole masz pierwiastek przecież.
27 sty 12:19
Pierogi: a więc co podstawić?
27 sty 12:21
Pierogi: to samo tylko pod pierwiastkiem tak?
27 sty 12:22
ICSP: wykonałeś podstawienie t = 2x2 + 2 które jest dobre. Tylko z niewiadomych przyczyn opuściłeś
później pierwiastek przy podstawianiu
27 sty 12:22
Kaja: | 1 | | dt | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| t12+C i potem podstaw za t |
| 4 | | √t | | 2 | |
27 sty 12:23
ICSP: Kaja źle
27 sty 12:28
Kaja: w którym miejscu ICSP?
27 sty 12:28
pigor: ... no to tak , zobaczmy :
| | xdx | |
∫ |
| = | √2+2x2=t⇒ 2+2x2=t2 ⇒ 4xdx=2tdt ⇒ xdx=12tdt | = |
| | √2+2x2 | |
| | dt | |
= 12 ∫ |
| = 12 ln |t| = 12 ln √2+2x2 +C . ... |
| | t | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a więc zgadza się ; ty możesz włączyć pod logarytm
12 i będziemy
mieli tak samo i − jak sądzę − jak w odpowiedziach , co

. ...
27 sty 12:29
27 sty 12:29
Kaja: o już widzę, faktycznie. dzięki że zauważyłeś
27 sty 12:30
Kaja: | | 1 | |
oj nie tam jest od razy przemnożone przez |
| , więc chyba jest dobrze ICSP |
| | 4 | |
27 sty 12:31
Kaja: | | 1 | |
zauważ ICSP, że przed całką jest |
| |
| | 4 | |
27 sty 12:33
Kaja: dobrze pigor, że to rozwiązałeś. po podstawieniu wyszło by to samo. super
27 sty 12:36
Pierogi: pigor policzył dobrze?
bo w odp nie mam przed pierwiastkiem "ln" tylko samo 1/2
27 sty 12:57
Kaja: faktycznie policzył źle. powinno być bez ln. popatrz jak ja to policzyłam i po prostu wstaw za
t ten pierwiastek.
27 sty 13:01
27 sty 13:02
Kaja: pigorowi zabrakło w liczniku t, wtedy t by się skróciło.
27 sty 13:50