matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Pierogi:
∫tg(−3x+5)dx Mółgby ktoś rozwiązać bo mi nie wychodzi chyba coś
27 sty 12:07
pigor:
..., np. tak :
sin(−3x+5)dx
∫tg(−3x+5)dx= ∫
= |
cos(−3x+5)=t
⇒
cos(−3x+5)
dt
⇒ 3sin(−3x+5)dx= dt ⇒
sin(−3x+5)dx=
1
3
dt
|=
1
3
∫
=
t
=
1
3
ln |t| =
1
3
ln |cos(−3x+5)| +C
. ...
27 sty 12:17
Kaja:
podstaw t=−3x+5 dt=−3dx
1
−
dt=dx
3
1
1
1
−
∫tgtdt=−
*(−ln|cost|)+C=
ln|cos(−3x+5)|+C
3
3
3
27 sty 12:18