dx | 1 | |||
∫ | , x= | , t≠0 | ||
x2√1+x2 | t |
| t | ||||||||
= | |||||||||
dx | dt |
−t2 | 1 | ||
= | |||
dx | dt |
−1 | ||
dx= | *dt | |
t2 |
dx | t2dt | t2 | |||||||||||||
∫ | = −∫ | = −∫√ | dt | ||||||||||||
x2√1+x2 |
| t2+1 |
t2 | √t2−1 | t2√t2−1 | ||||
−∫√ | * | dt = −∫ | dt= | |||
t2+1 | √t2−1 | t2−1 |
t2 | √t2−1 | |||
−∫ | * | dt ... | ||
t2−1 | t2−1 |
dx | ||
∫ | = | √1+x2= t ⇒ 1+x2= t2 ⇒ x2= t2−1 ⇒ 2xdx=2tdt ⇒ | |
x2√1+x2 |
t dt | t dt | |||
⇒ xdx= tdt ⇒ √t2−1dx= t dt ⇒ dx= | | = ∫ | = | ||
√t2−1 | (t2−1) t √t2−1 |
dt | ||
= ∫ | = ... a może z tego coś wykombinujesz ![]() ![]() | |
(t2−1) √t2−1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |