Kula, pytanie
M.: Robię teraz zadanie na tej stronie, kule, zadanie 1.
"Oblicz powierzchnię i objętość kuli, której promień ma długość 6 cm.
Wszystko jest ok, ale skąd w objętości wzieło się 288 z 216 ? może mi ktoś wytułaczyć.
Pozdrawiam
8 cze 17:09
tim: Daj linka
8 cze 17:09
Eta:
Niemożliwe!
P= 144 *π cm
2
taka jest prawidłowa odp , jeżeli r= 6 cm
8 cze 17:12
tim: | | 4 | |
Eto, |
| * 216π = 288π  |
| | 3 | |
8 cze 17:13
8 cze 17:13
Eta: Oooooooo plama

przeoczyłam ......... przepraszam bardzo:
8 cze 17:19
Eta: Jak zwykle na banałach .....nie patrzę co piszę >

dzięki Tim
8 cze 17:21
M.: wytłumaczy mi to ktoś ?
8 cze 17:31
tim: Właściwie, to już pokazałem

.
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Wzór jest |
| πr3 = |
| π * 63 = |
| π * 216 = 288π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
8 cze 17:33
M.: dalej nie rozumiem, przecież mnożąc 4 i 3 nie otrzymamy 288
co mamy pomnożyć czy dodać, ... ? aby otrzymać te 288
8 cze 17:36
tim: | 4 | | 4 * 216 | | 864 | |
| * 216π = |
| π = |
| π = 288π |
| 3 | | 3 | | 3 | |
8 cze 17:37
M.: ok dzięki
8 cze 17:38