Trójkąt ABC jest prostokątny. Wykaż, że trójkąty ABC, ACD i CBD sa podobne. Obli
beeea:

Przepraszam, ale nie wiem jak się tutaj rysuje.
15 i 16 cm.
27 sty 11:47
beeea: Trójkąt ABC jest prostokątny. Wykaż, że tójkąty ABC, ACD i CBD sa podobne. Oblicz obówd
trójkąta ACD!
27 sty 11:48
Eta:

W trójkącie prostokątnym α+β=90
o
trójkąty ABC i ACD i CBD są podobne z cechy (kkk)
x>0 i b>0
| | x+16 | | 15 | |
to: |
| = |
| ⇒ .......... rozwiąż to równanie otrzymasz: x= 9 |
| | 15 | | x | |
|AB=b|= 9+16=25
to: z tw. Pitagorasa b
2=25
2−15
2 ⇒ b= 20
i z podobieństwa ΔCBDi ACD
| | x | | h | |
|
| = |
| ⇒h2= 9*16 ⇒ h= 3*4=12 |
| | h | | 16 | |
Ob(ΔACD)= ...........
27 sty 13:37
gienia: ⋀5
8 kwi 20:06