Proszę o pomoc.
massa: Zadanie brzmi oblicz granice ciągu:
| | 1+2+...+n | |
an= |
| ) całość do potęgi n/2 |
| | | |
jak podstawie wszystko to zatrzymuje sie na momencie : a
n=(n
4−2n
3−n
2+2n)
n/2
nie jestem pewny czy dobrze to robię, prosze o podpowiedzi
27 sty 11:33
pigor: .... np. tak :
| | 12n(1+n) | | n+1 | |
limn→∞an= |
| = limn→∞ |
| = |
| | 12n(n−1) | | n−1 | |
| | n(1+1n) | | 1+1n | |
= limn→∞ |
| = imn→∞ |
| = |
| | n(1−1n) | | 1−1n | |
| | 1+0 | | 1 | |
= |
| = |
| = 1 . ...  |
| | 1−0 | | 1 | |
27 sty 11:42
massa: a nie zapomniałeś że całość jest do potęgi n/2?
27 sty 11:47
Nienor: A 1 do czegokolwiek to ile jest?
27 sty 11:49
massa: Jeżeli dobrze myśle tu jest 1∞
27 sty 11:50
massa: ?
27 sty 11:57