...
buka: Oblicz całke
| | 1 | | 1 | | 2√x | | 1 | |
∫ |
| (√x +1)2 dx = ∫ |
| (x + 2√x +1 ) dx = ∫1 + |
| + |
| dx = ∫ |
| | x | | x | | x | | x | |
| | √x | | 1 | | √x | |
dx + 2∫ |
| dx + ∫ |
| dx = x + 2∫ |
| dx + lnx +C = |
| | x | | x | | x | |
Nie wie, co zrobić z tą drugą całką? Proszę o pomoc
27 sty 11:08
buka: pomoże ktoś?
27 sty 11:16
buka: ?
27 sty 11:21
Nienor: ∫x12*x−1dx=∫x0,5−1dx
27 sty 11:23
buka: no tak dzięki
27 sty 11:26
27 sty 11:27
buka: | | 1 | |
mogę wyciągnąc |
| przed calke, ale co potem? |
| | 4 | |
27 sty 11:33
Nienor: Zrób podstawienie:
x=t
2
dx=2tdt
| | 2t3dt | |
∫ |
| całka wymierna |
| | 4t−t2 | |
27 sty 11:35
buka: a można to jako całkę podstawową wyliczyć, bez podstawienia?
27 sty 11:39
buka: ?
27 sty 11:44
Nienor: Ja tu tego nie widzę, ale może i można.
27 sty 11:45
buka: ok, dzięki
27 sty 11:46
Bogdan:
Można korzystając z:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
| | 3 | | 3 | |
y = 4 − x√x ⇒ y = 4 − x3/2, y' = − |
| x1/2 = − |
| √x |
| | 2 | | 2 | |
| | √x | | 2 | | | | 2 | |
∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| dx = − |
| ln|4 − x√x| + C |
| | 4 − x√x | | 3 | | 4 − x√x | | 3 | |
27 sty 11:55
buka: a ten przykład?
9x
2 = t
18xdx = dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| dt = |
| ∫ |
| = co dalej? |
| | √16 − t2 | | 18 | | 18 | | √16−t2 | |
27 sty 11:58
pigor: ... , lub np. tak :
| | √x | |
∫ |
| dx=| 4−x√x=t i x√x=4−t i x32=4−t i |
| | 4−x√x | |
| | dt | |
i 32x12dx=−dt ⇒ √xdx= −23dt | = −23 ∫ |
| = |
| | t | |
= −
23 ln |t| =
−23 ln |4−x√x| +C . ...
27 sty 12:00
buka: dzięki dzięki
27 sty 12:01
buka: wiem, że to jest ze wzoru arcsin, ale jak liczę liczby nie zgadzaja mi się z odpowiedzią w
książce
27 sty 12:07
pigor: .... np. tak :
| | x | | xdx | |
∫ |
| dx= ∫ |
| dx= |34x2=t⇒ x2= 43t ⇒ |
| | √16−9x4 | | 4√1−(34x2)2 | |
| | dt | |
⇒ 2xdx= 43dt ⇒ xdx= 23dt | = 16 ∫ |
| = 16 arcsint = |
| | √1−t2 | |
=
16 arcsin (34x2} +C . ...
27 sty 12:09