| sprezone z | ||
Znajdź liczbe zespoloną z, taką ,ze Re( | =2 oraz Im[(z+1)(1+i)=−3. Ułoz w tym | |
| (1+i) |
| a | |
=2 | |
| (1+i) |
| z* | (a−bi)(1−i) | 1+b+(−b−a)i | |||
= | = | , czyli Re tej liczby jest inne niż to co | |||
| 1+i | 1+1 | 2 |
| z* | ||
Re | = 2 | |
| 1+i |
| a − bi | ||
Re | = 2 | |
| 1+i |
| (a − bi)(1 − i) | ||
Re | = 2 | |
| (1+ i)(1 − i) |
| a − b + i(−a −b) | ||
Re | = 2 | |
| 2 |
| a − b | −a −b | |||
Re( | + i | )= 2 | ||
| 2 | 2 |
| a − b | |
= 2 | |
| 2 |
| ⎧ | a−b=4 | |
| ⎩ | a+b+1=−3 |