matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funkcji
miki:
stosując definicje pochodnej funkcji jako granicy ilorazu różnicowego wyprowadzić wzór na pochodna funkcji
1
f(x)=
5x
27 sty 10:05
think:
f(x + h) − f(x)
lim
h→0
h
1
1
−
5x + 5h
5x
= lim
h→0
h
5x
5x + 5h
−
(5x + 5h)5x
(5x + 5h)5x
=
h
5x − 5x − 5h
= lim
h→0
5x(5x + 5h)h
−5h
= lim
h→0
5x(5x + 5h)h
−1
−1
=lim
h→0
→
x(5x + 5h)
5x
2
27 sty 10:25