ciaglosc
asisa: Przypuśćmy, że funkcja ψ: [0,1]→ R jest ciągła, ψ(0)=0 oraz ψ(1)=3 . Wykazać, że równanie
(ψ(x))2 −3ψ(x) +2 =0 ma co najmniej dwa rozwiązania. bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu tego
zadanie
27 sty 10:00
asisa: i te rozwiązania nalezą do przedziału (0,1)
27 sty 10:00
asisa: niech ktos pomoze proszeeeeeee
27 sty 11:36
Kamcio :) : t=φ
t
2−3t+2=0
(t−2)(t−1)=0
t=2 ⋁ t=0
czyli φ=0 i φ=2
teraz masz podane, że φ(0)=0, 0 należy do danego przedziału więc rozwiązaniem będzie x=0,
następnie masz φ(x)=2, funkcja jest ciągła (nie wiem, jestem w drugiej liceum, ale
prawdopodobnie można wywnioskować jakoś że jest też rosnąca), czyli φ(x)=2 znajduje się gdzieś
w przedziałe (φ(0),φ(1))
a więc x∊(0,1)
czyli znaleźliśmy dwa rozwiązania należące do tego przedzialu, ale może ktoś to sprawdzi
27 sty 11:42
asisa: czy to jest dobrze

?
27 sty 12:35
Kamcio :) : źle, znalazłem błąd , nie wiem dlaczego tak napisałem

ale rozwiązaniami równania będzie t=1
lub t=2
27 sty 13:17
Kamcio :) : aczkolwiek rozumowanie powinno być podobne, skoro funkcja jest ciągła na danym przedziale. Ok,
tak się składa że mam akrtkę o ciągłości funkcji. Jest tam twierdzenie Darboux o przyjmowaniu
wartości pośrednich, którego założenia są spełnione (funkcja jest ciągła na przedziale [0,1]
oraz φ(0)<φ(1), to dla każdego w∊(φ(0),φ(1)) istnieje takie c∊(0,1) , że f(c)=w. W tym
przypadku w mamy (z rozwiązania równania) =1 lub w=2, należy do zadanego przedziału, więc
wiemy na pewno że dla każdego z tych w istnieje takie c, które należy do przedziału (0,1), co
oznacza że funkcja ma conajmniej dwa pierwiastki w tym przedziale
27 sty 13:32
asisa: ty na pewno jestes w drugiej liceum?
27 sty 13:35
Kamcio :) : tak
27 sty 13:56
Trivial:

Na rysunku p oznacza ψ
asisa, tutaj masz prostszą interpretację:
1. Skoro funkcja jest ciągła na przedziale [0,1] oraz ψ(0) = 0, ψ(1) = 3, to funkcja ψ musi
osiągać wszystkie wartości pomiędzy [0,3] (patrz rysunek)
2. Zapisujemy równanie w postaci:
ψ
2 − 3ψ + 2 = 0
(ψ−2)(ψ−1) = 0
czyli
ψ(x) = 1 lub ψ(x) = 2
Czy istnieją takie x, że ψ(x) jest 1 lub 2? Tak. Jakbyśmy tej funkcji nie narysowali to i tak
będzie przynajmniej jeden x taki że ψ(x) = 1 oraz przynajmniej jeden x taki że ψ(x) = 2.
Zatem równanie ψ
2 − 3ψ + 2 = 0 to ma przynajmniej dwa rozwiązania.
3. Te rozwiązania należą do przedziału (0,1), gdyż ψ(0) = 0 nie spełnia równania, a ψ(1) = 3
również go nie spełnia.
27 sty 14:04