trójkąt
ahu8: 1.W trójkącie ABC, AC=10 BC=10√2. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie R=10. Oblicz
miarę kąta ACB.
2.W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne mają długość BC=9 AC=12. Na boku AB wybrano
punkt D tak, że odcinki BC i CD mają równe długości. Oblicz długość odcinka AD.
Proszę o jakieś wskazówki, bo kombinuję i coraz więcej niewiadomych mam.
27 sty 09:39
Skipper:

... Pobaw się twierdzeniem sinusów ...−
27 sty 10:26
Skipper:
| | a | |
wykorzystaj wzór R= |
| |
| | 2sinα | |
27 sty 10:43