dzielenie wielomianów
wielomian: Mógłby ktoś sprawdzić czy nie zrobiłem błędu?
| | 1 | |
(3x3−x2−3x+1):(3x+1)=(3x2+x+1)(3x+1)− |
| |
| | 3 | |
27 sty 00:30
kylo1303: Nie liczac nawet moge stwierdzic ze zrobiles blad, u ciebie wspolczynnik przy najwyzszej
potedze wynosiłby 9x
3
Jaka metoda robiles?
| | 1 | |
(tam na koncy jest − |
| ?) |
| | 3 | |
27 sty 00:33
Kamcio :) : wymnóż wynik i sprawdź czy wysżło Ci to samo, to najlepszy sposób na sprawdzenie
27 sty 00:33
wielomian: chciałem schematem h. , ale zawsze dzieliłem przez dzielniki typu x+3 x−4 itp dlatego nie
wiedziałem troche jak podzielic przez 3x+1. probowalem wyciagnac ze 3x+1=0 3x=−1 x=−1/3
27 sty 00:42
wielomian: olśni mnie ktoś?;>
27 sty 01:19
27 sty 08:45
wielomian: ok, dzieki
27 sty 14:10
Dominik: | | 1 | |
jak sie nie da schematem hornera? dzielimy przez − |
| |
| | 3 | |
27 sty 14:13
wielomian: to mógłby mi ktoś powiedzieć jak dzielić wielomiany przez jednomiany tego typu[chodzi mi np o
(3x+1) albo (8x+2) itp]
28 sty 17:23
wielomian: czy powinienem tu sprowadzic dzielnik do postaci (x+
13)
28 sty 17:30
wielomian:
29 sty 14:39
rw:
9 lut 16:05